Az Antidepresszánsokról

Nincs abban semmi különös, ha az ember néha rosszkedvű. Az is normális, ha valaki szomorú, amikor csalódások érik, elveszíti egy hozzátartozóját, vagy valami kedvezőtlen változás áll be az életében. Egyesek számára azonban a depresszió folyamatos, vagy gyötrelmes rendszerességgel visszatérő lelkiállapot.


Hazánkban a depresszió népbetegség, becslések szerint súlyos formája a lakosság 5-6%-át sújtja. Csak az elmúlt évtizedekben vált az estek többségében kezelhetővé, ami nagyrészt az újonnan kifejlesztett gyógyszereknek, valamint a gondosan megtervezett, célzott pszichoterápiás kezeléseknek köszönhető.

Az antidepresszánsok hatása az agyra

A neuronok vagy idegsejtek az információt elektromos impulzusok formájában továbbítják. Az impulzusok vegyi anyagok százait szabadítják fel az idegsejtek közötti résekben, a szinapszisokban. Ezeket az ingerületátvivő anyagokat hívják neurotranszmittereknek, szerepük az impulzusok továbbítása a szomszédos sejtek között.

Nem lehet tudni, mi okozza a depressziót, de feltételezik, hogy a neurotranszmitterek képződésének zavara befolyásolja gondolkodásunkat és érzéseinket. Két neurotranszmitter, a szerotonin és a noradrenalin vélhetően szoros kapcsolatban áll az érzelmekkel. Az antidepresszáns gyógyszerek segíthetnek helyreállítani az agyban az ingerületátvivő anyagok egyensúlyát. (Megjegyzés: Ha úgy gondoljuk, hogy levertségünk nem átmeneti, és nem tudunk megbirkózni vele, forduljunk orvoshoz. Gyakran még a háziorvos sem képes a betegséget felismerni, ezért legjobb szakrendelésre menni.)

Az antidepresszánsok gyakran segítenek a nem tartós depresszióban szenvedő embereknek, hogy gyorsan helyreálljon az érzelmi egyensúlyuk. A tartós depresszióban szenvedők pedig e gyógyszerek segítségével végre jelentős megkönnyebbülést tapasztalhatnak.

Az antidepresszánsokat manapság már számos egyéb betegség gyógyítására is alkalmazzák. Ilyenek a menstruáció előtti szindróma, a szorongásos betegségek (túlzott aggodalom és félelem), a kényszeres tünetek (ismétlődő, kontrollálhatatlan viselkedés) és a pánikbetegség (szívdobogással és légszomjjal járó rendkívüli rettegés).

A gyógyszerek

Az antidepresszáns gyógyszereket három alapvető csoportba sorolhatjuk.
Az antidepresszánsok legrégebbi osztálya a monoaminooxidát-gátlók (MAO). Ezek a szerotonin és más neurotranszmitterek kiáramlását befolyásolják.
Az antidepresszánsok másik kategóriája a triciklikus szerek csoportja. Idetartozik az amitryptilin és az imipramin. Ezek számos neurotranszmitter szintjére hatnak, egyebek közt a szerotoninéra.
A gyógyszerek egy újabban kifejlesztett csoportját a szelektív szerotoninújrafelvételgátlók (SSRI) alkotják. Ilyen a fluoxetin, a sertralon és a paroxetin. Ezek célzottan a szerotoninra hatnak, segítve az agyat, hogy a szinapszisban magasabb legyen a szerotoninszint. E gyógyszerek közeli rokonai a noradrenalin-újrafelvételt szelektíven gátló szerek, mint pl. a venlafaxin. Ez a szerotonin mellett a noradrenalinra is hat.

Becslések szerint az összes depressziós eset 80 százalékának gyógyszeres antidepresszáns kezelése sikerrel jár.
Mivel minden eset egyedi, az orvos szükség szerint többféle készítményt is kipróbálhat a depressziós betegnél, mire megtalálja a leghatékonyabb és a legkevesebb mellékhatással is járó kezelési módot.

Biztonság és mellékhatások

Az antidepresszáns gyógyszerek általában biztonságosak, mellékhatásaik nagy része csak átmeneti. Ez utóbbiak a gyógyszertől és az azt szedő személytől függően változóak. Gyakori mellékhatás a szájszárazság, szédülés, székrekedés, bőrkiütés, alvási problémák, idegesség szexuális zavarok és súlygyarapodás vagy súlycsökkenés. A mellékhatások a kezelés első néhány hete után gyakran elmaradnak. Ha ez nem következik be, akkor az adag módosításával vagy a gyógyszer bevételi időpontjának megváltoztatásával megszüntethetők.

Különösen a MAO-gátló antidepresszánsoknál fontos figyelni arra, hogy kölcsönhatásba léphetnek az egyes élelmiszerekben található triptofán nevű aminosavval, ami veszélyes mértékű vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Ilyenkor az orvos felhívja a beteg figyelmét, hogy a gyógyszer szedésekor tartson be bizonyos étrendi korlátozásokat.

Ritka esetben az antidepresszánsok mániás izgalmi állapotot okozhatnak. Ebben az állapotban a beteg abnormálisan energikus és euforikus, ami különös, olykor veszélyes viselkedéshez vezethet.

Megjegyzés: Az antidepresszáns-kezelés első néhány hete alatt nőhet az öngyilkosság veszélyes, a betegre jobban oda kell figyelni!

Az orvos, amikor antidepresszánst ír fel, fontos, hogy elmagyarázza, milyen mellékhatásokkal kell számolni, és hogy a gyógyszeres kezelés várhatóan meddig tart. A beteg állapotát a szakorvos figyelemmel kíséri, és szükség esetén változtat a kezelésen.

A kezelés tartama

Bár az agyban bizonyos vegyi folyamatok már az első adag antidepresszáns bevétele után néhány órával megváltoznak, a beteg csak később érzékeli a jótékony hatást. A gyógyszer rendszeres szedése mellett általában négy hét után várható, hogy kezdi magát jobban érezni.

A kezelés átlagosan 6-12 hónapig tart, leszámítva azt a néhány hetet, esetleg hónapot a kezelés elején és végén, ami alatt az adagolást beállítják. Ha kezelés végeztével visszatér a depresszió, az orvos ismét felírhatja ugyanazt a készítményt, vagy másik gyógyszer alkalmazása mellett dönthet. Ha a visszatérő állapot krónikussá válik, az antidepresszáns hosszú távon szedhető.


Az antidepresszánsok alkalmazása nem vezethet függőséghez, de a hirtelen leállás elvonási tüneteket, gyomorpanaszokat, alvászavart, hangulatváltozásokat, remegést okozhat. Fokozatos elvonással megelőzhetők ezek a tünetek.

Hatás a nemi életre

A legtöbb beteg számára a depresszió legyűrése kielégítőbb nemi élethez vezet. Néhányan azonban nem ilyen szerencsések: ők szexuális zavarokat tapasztalnak az antidepresszánsok, különösen a szerotonin-újrafelvételt szelektíven gátló szerek szedése során.

A férfiaknál impotencia és az ejakuláció zavara, míg mindkét nem esetében az orgazmuskészség és a libidó csökkenése fordulhat elő. A nemi életre gyakorolt hatás a gyógyszertől és az egyéntől is függ, az adag megváltoztatásával vagy más gyógyszerre való áttéréssel orvosolható a probléma. A gyógyszeres kezelés abbahagyásával ezek a problémák rendszerint megszűnnek.

Mit kell tudni a pszichoterápiáról és az elektrosokk-terápiáról?

A pszichoterápiát gyakran gyógyszeres kezeléssel együtt alkalmazzák a depresszió bizonyos típusainak kezelésére. Az antidepresszáns javít a levertségen, képessé téve a beteget, hogy  pszichoterápiára koncentráljon, és a javára fordítsa annak önbizalomnövelő hatásait.

A kognitív viselkedésterápia segít megváltoztatni az önsorsrontó szokásokat. Az interperszonális pszichoterápia újjáépíti a betegek kapcsolatteremtő képességeit, amire a gyógyszerek nem képesek. Kutatások szerint néhány hónap pszichoterápiával a depresszió akár gyógyszerek nélkül is gyógyítható.

Az elektrosokk-terápiát súlyos depresszió esetén alkalmazzák. Sok fenntartás, ill. téves elképzelés terjedt el a módszerrel kapcsolatban, köszönhetően – nem kis részben – a Szál a kakukk fészkére című filmben ábrázoltaknak. A módszer valójában biztonságos és hatékony, különösen idős, zavart, vagy az antidepresszáns gyógyszerekre alapvetően nem reagáló betegek esetében. Általában kórházban végzik, és szinte mindig antidepresszáns gyógyszeres kezelés követi. A terápia kapcsán fellépő leggyakoribb mellékhatás a rövid távú emlékezetkiesés.

Gyógynövény a rosszkedv ellen

Az orbáncfű komoly megkönnyebbülést hozhat a depresszióban szenvedők számára. Kulcsfontosságú hatóanyaga a hipericin, amely, úgy tűnik, az antidepresszánsokhoz nagy hasonló hatást gyakorol az agyra. Mind minden gyógyszernek, a hipericinnek is vannak mellékhatásai. Fényérzékenység és enyhe gyomor-bél panaszak a leggyakoribbak.

Az orbáncfű ma már Németország vezető antidepresszánsa, megelőzve számos gyógyszerkészítményt. A legfőbb gond ezzel a gyógyfűvel kapcsolatban az, hogy még nem vizsgálták ki tudományos alapossággal a hatékonyságát és hosszú távú használatának következményeit. Ezért gyógyszerként még nem ajánlható biztonságosan a depresszió kezelésére. A világ legtöbb országában azonban gyógyhatású készítményként forgalmazható.


Nem szedhet orbáncfűkészítményt olyan depressziós beteg, aki már szed valamilyen antidepresszáns orvosságot, és az sem ajánlatos, hogy valaki abbahagyja a felírt gyógyszerek szedését az orbáncfű kedvéért. Más szerotonin-emelő szerekkel kombinálva a gyógynövény szerotonin túlterhelést okozhat.

Az orbáncfű javíthat az enyhe depresszión, de minden esetben bölcs dolog beszélni az orvossal, mielőtt bevennénk. Ha az orvos hozzájárul a szedéséhez, keressünk olyan készítményt, amelyek 0,3%-ban tartalmaz hipericint.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi