Sandro Botticelli ikonikus alkotása - a Vénusz születése elemzése, érdekességei

Sandro Botticelli (1445-1510), az olasz reneszánsz egyik legismertebb művésze, a 15. század végén virágzó Firenze városának kulturális robbanásának köszönhetően vált híressé. Botticelli festményei, beleértve a "Vénusz születése" című művét is, az emberi szépség és a természet ünneplését tükrözik, ami a korabeli humanizmus filozófiájának központi eleme volt. Az olasz reneszánsz művészet, amelynek Botticelli is aktív részese volt, jelentős szerepet játszott a korábbi középkori esztétikai normák átalakításában, és elősegítette az emberi tapasztalatok és a természeti világ realisztikusabb ábrázolásának megjelenését.

A Vénusz születése festmény Botticelli egyik legismertebb műve, amelyet valószínűleg a Medici család megbízásából készített, és ami különleges helyet foglal el a reneszánsz művészetben. A kép a művész sajátos stílusának, valamint a mitológiai témák, a szimbolizmus és az allegória kifinomult alkalmazásának kitűnő példája. Ezenkívül a festmény tükrözi a kor jellegzetes technikai jellemzőit, beleértve a térképzést, a fény-árnyék játékot, és a kompozíció összetett struktúráját.

A festményen látható Vénusz istennő a szépség, a szerelem és a természet szimbóluma. A kép központi alakja, a csodálatosan megformált Vénusz, egyszerre törékeny és erős. Botticelli festészetében a színek különösen fontos szerepet játszanak: a tenger kékje, a rózsaszín virágok, a Vénusz bőrének finom árnyalatai mind-mind hozzájárulnak a festmény gazdag vizuális hatásához.

Kronosz és Uranusz harca

A görög és római mitológia szerint Vénusz születése rettenetes volt. Kronosz szembeszállt apjával Uránusszal, az ég istenével és legyőzte. A fiú megölte apját, levágta nemiszervét majd a tengerbe dobta. Amint a vízhez ért fehér hab keletkezett és ebből született meg Vénusz istennő. Egyértelmű tehát, hogy a Boticelli kép címe: Vénusz születése tévedés.

Boticelli nem az istennő születését festette meg, hanem a mítosz folytatását, mikor Vénusz egy kagylón áll és Zephürosz a nyugati szél Cythera (Ciprusz) szigetére fújja édesen ölelve Aurórát

A szárazföldön a tavasz várja, felkészülve, hogy betakarja őt egy hímzett virágmintás kendővel.


Vénusz szépségének megteremtése

Boticelli úgy tervezte meg a Vénuszt körülvevő tájat, hogy az kizárólag az ő szépségét emelje ki. Költői környezetet teremtett, ahol a fű olyan mint egy bársonyfüggöny. A tenger hullámai finom pelyheknek tűnnek, a fák leveleinek pedig aranyozott szegélye van.

A 15. században az olasz reneszánsz idején a művészek a középkort sötét, feledni való korszaknak tartották. A reneszánsz követői visszaakartak térni a csillogó görög és római ókorba. Boticelli elsőként festett mitológiai témájú, képet, de ő volt az is, aki több mint 1000 év kihagyás után elsőként festett le egy nőt, aki nem Éva.

Az istennő mint márványszobor

Vénusz bőre oly ragyogóan fehér, mintha márványszobor lenne. A mű egyértelműen ókori ihletésű, egy görög-római szobor, a Capitoliumi Vénusz, aki ugyanezt a szemérmes mozdulatot teszi, hogy elrejtse meztelenségét.


A tökéletes női test illúziója

Boticelli az ókori harmónia és az ideális szépség jegyében alkotta meg ezt a lenyűgöző testet. Akkoriban úgy gondolták, hogy testet lehet centiméterekben mérni, nem a mai egyszerű 90-60-90-es méretekben gondolkodtak, hanem mindenféle bonyolult számításban, például a két mellbimbó ugyanolyan távolságban kell, hogy legyen egymástól, mint a mell és a köldök, valamint a köldök és a lábak. Az eredmény az örökké vonzó Vénusz.


De végső soron ez nem más, mint ügyes csalás. Hiszen ha levesszük a szemellenzőnket és közelebbről az arányosság szabályai szerint nézzük meg, látjuk, hogy ez puszta szemfényvesztés. A nyak túl hosszú, vállak leesnek és a mód, ahogy a bal kezét tartja finoman szólva is különös.

Ókori mozgás ábrázolás a festményen

A reneszánsz művészek alaposan tanulmányozták a görögöket és a rómaiakat, mert őket akarták utánozni. Állítólag az ókorban azt értékelték, ha van valamiféle mozgás, mint például a ruhák lágy ringása. Boticelli ezt annyira szó szerint értelmezte, hogy Zephürosz hasán kívül minden megrezdül a képen: a tenger hullámai, a fák ágai, a leeső rózsák. 

Vénusz haja tartja magát ahhoz az ajánláshoz, hogy lángnak tűnjön vagy úgy tekeregjen, akár a kígyó


És Auróra ruhájának esése, amely a híres Boticelli-féle lebegő bordázatot tükrözi, messze áll a klasszikustól.


Botticelli szimbolizmusa

Boticelli arról is híres, hogy szerette képeit szimbolizmussal túlhalmozni. De soha semmiféle írás nem hagyott, hogy megérthessük jelentésüket. Így ugyanazon a módon, ahogy Auróra bejelenti a Nap születését, Vénusz születése szimbolizálhatja az élet hajnalát. A rózsák amelyek a mitológia szerint akkor születtek, amikor Vénusz a szárazföldre lépett, a szerelemre emlékeztetnek: boldog érzés, mégis vannak tüskéi.


A kagyló, amelyen Vénusz érkezik, a termékenység és az érzéki gyönyörök szimbóluma. Formája a nőiségre emlékeztet. Mivel akkoriban sok szakértő próbálta összekapcsolni a klasszikus kultúrát a kereszténységgel, a keresztség szimbólumaként is értelmezték.

Azonkívül, hogy a reneszánsz első mitológiai témájú és egyben első mezítelen képét megfestette, még egy fontos dolgot ért el Boticelli: világi témájú képe olyan érzelmeket váltott ki, amelyek addig kizárólag a vallási témájú képeknek voltak fenntartva.

10 érdekesség, amit érdemes tudni Botticelli mesterművéről


  1. A Vénusz születése több istent ábrázol. Vénusz, a szerelem istennője, szemérmesen áll a kagylón, amelyet Zephürosz, a nyugati szél istene fúj a partra. Ott egyik Hóra, az évszakok istennője, készen áll egy virágokkal díszített köpenyt adni Vénusznak, hogy eltakarja meztelenségét. A negyedik alak, akit Zephürosz visz, vagy egy Aura (a szél nimfái), vagy Chloris, egy tavasszal és virágzó virágokkal kapcsolatos nimfa.
  2. A kép nagyon finoman rejtett nemi szervet is tartalmazhat. És nem, nem arra gondolunk, ami Vénusz gondosan elhelyezett tenyere alatt van. A kagyló, amelyen áll, női nemi szervet jelképezhet, ami egy születési jelenetet teremt, amely tükrözi Vénusz óceáni eredetét, miközben szimbolikusan kapcsolódik az emberi születéshez.
  3. Vénusz meztelensége úttörő volt. A középkor művészetében a keresztény ihletés dominált, így a meztelenség ritkán volt ábrázolva. Azonban az humanizmus felébredése új érdeklődést keltett az ókori Róma mítoszai iránt, és vele együtt a meztelen alakok feltámadását.
  4. Ez az első vászonra festett mű Firenzében. Ebben az időszakban a korai reneszánszban a fadíszek voltak a legnagyobb divatban. De a vászon népszerűsége növekedett, különösen a nedves régiókban, ahol a fa hajlamos volt eltorzulni. Mivel a vászon olcsóbb volt, mint a fa, ezért alacsonyabb státuszt tulajdonítottak neki, ezért olyan művekre tartogatták, amelyeket nem nagy nyilvánosság előtt akartak bemutatni. A festmény kiemelkedik, mint Toszkána első vászonra festett műve.
  5. A Vénusz születését egy hálószoba falára szánták. A kép meztelensége érzékibb hangot kap, ha tudjuk, hogy egy házassági ágy fölé akasztották. Ez a helyszín és a merész ábrázolás hozzájárult ahhoz, hogy a Vénusz születését kb. 50 évig rejtve maradt a nyilvánosság elől.
  6. A Vénusz születésének van egy "folytatása". Bár négy évvel testvére előtt készült el, a Tavasz a Vénusz születése egyfajta folytatásának tekinthető. Míg az utóbbi Vénusz megérkezését ábrázolja egy virágzás előtt álló világba, addig az előbbi a virágba borult világot mutatja az immár felöltözött anyai alak körül. Állítólag a festménypár azt hivatott közölni, hogy "a szerelem győzedelmeskedik a brutalitás felett".
  7. Nagyobb, mint gondolnád. A Vénusz születése kb. 1.7 méter magas és 2.8 méter széles (172.5 x 278.5 cm). Ez a "firenzei reneszánsz első nagyméretű vászonműve".
  8. A Vénusz születése túlélte a "hiúság máglyáját". 1497. február 7-én, Savonarola Girolamo domonkos szerzetes arra ösztönözte a firenzei keresztényeket, hogy állítsanak fel egy hét emelet magas máglyát, hogy elégethessék a művészetet és más csecsebecséket, mint a tükrök, ékszerek, kockák és művészetek, amelyeket úgy vélték, hogy bűnre ösztönzik őket. Egyes történelmi beszámolók szerint Botticelli is a követők közé tartozott, és néhány saját művét is a tűzre dobta. A Vénusz születése azonban szerencsére megmenekült a lángoktól.
  9. A Vénusz születését egy vers ihlette. Más elméletek szerint ez a bizonyos jelenet egy homéroszi himnuszon alapul, amelyet Démétriosz Chalkokondilész adott ki Firenzében, és amely így szól: "Augusztusi aranykoszorúval ékesített és gyönyörű Aphroditéről énekelek majd, akinek birodalmához tartoznak a tenger által kedvelt Ciprus mind bástyái, ahova Zephyros nedves lehellete fújta őt a morajló tenger hullámain lágy habon át. Az aranyfüzéres Hóra boldogan fogadta őt, és mennyei ruházatba öltöztette." Az elterjedtebb értelmezés szerint azonban az ihletője Botticelli barátjának, Agnolo Polizianónak egy verse volt.
  10. Botticelli azt kérte, hogy Vénuszának lábainál temessék el. Természetesen nem a festményéről van szó. Azt akarta, hogy örökké a földi ihletője, Simonetta Cattaneo de Vespucci mellett nyugodjon. A Firenze legszebb nőjének, valamint a reneszánsz legszebb nőjének is nevezett Simonetta volt az a múzsa, aki Botticelli számos művét, köztük a Vénusz születése és a Tavasz műveket ihlette. Amikor 1510-ben meghalt, Botticellit e házas nemesasszony mellett helyezték örök nyugalomra, aki iránt a feltételezések szerint viszonzatlan szerelmet táplált.

Minden részlet, minden karakter, minden tárgy és minden szín a Vénusz születése festményén gondosan lett kiválasztva és ábrázolva, hogy egy többrétegű, összetett történetet meséljen el. Botticelli mesterien összehangolt minden részletet, hogy egy olyan művet hozzon létre, ami széles körben elismert és tisztelt az egész világon.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi