1000 Régi Jó Tanács: II. Folttisztítás - 3/1. rész

Most egy olyan heti sorozatot indítunk, mely több, mint 80 éve keletkezett, főként háztartáshoz köthető tanácsokról szól. Ezek az igazi retro érzést adó tippek, még nagyanyáink számára váltak igazán hasznára, de van egy-két praktika, amit ma is tudunk használni. Az imént olvasható Folttisztítás rész, első hányadában olyanokat is megtudhatunk, hogyan kell egy gyertyafoltot eltüntetni szeretett ruhanemünkből.



Ha erős, marószert kell használnunk. Nagyon fontos tudnivaló, különösen fiatal és tapasztalatlan háziasszonyok számára, hogy minden marószert, szalmiákszeszt, hidrogén-szuperoxidot, ammóniákot stb. csak nagyon higított állapotban szabad használnunk, pontosan alkalmazkodva az egyes folttisztítási eljárásoknál megadott mennyiséghez. Szalmiákszeszből 5-6 evőkanálnyit számíthatunk egy vödör vízre, hidrogénszuperoxidot 3 kanálnyit, ammóniákból még kevesebbet, ebből elég 1-2 kanál. Soha nem szabad töményoldatban használni ezeket a szereket, akármilyen folt tisztításáról lenne is szó.


Ha benzinnel, éterrel, petroleummal, spiritusszal stb. tisztítunk, rendkívül óvatosak lehetünk. Mindig nappal és lehetőleg nyitott ablaknál dolgozzunk.


Mindenféle folt eltávolításánál nagyon fontos, hogy a foltos ruha alá többszörösen összehajtogatott tiszta, nem színhagyó kendőt vagy egyéb nagyobb rongydarabot tegyünk, nehogy az alatta lévő anyagtól új foltokat kapjon a ruha.


Tisztítószer különféle szövetekhez. Mindenféle szövetből kivehetjük a foltot egy régi háziszerrel, amely azonfelül nem veszi ki a ruha színét s nem árt a szövetnek. Ez a babfőzet vagy babvíz. Erre a célra száraz, kemény babot főzünk sótalan vízben. Hogy meddig főzzük s mennyit, az attól függ, milyen erősnek akarjuk a szert. Ha lehűlt, beleáztatjuk a foltot s szappan nélkül kidörzsöljük. Régi, a szövetbe évődött tintafoltokat, zsírfoltokat, vörösbort stb. akár fehér, akár színes szövetből biztosan kiveszi. Selyem, mindenféle szövet és gyapjúanyag olyan lesz a kezelés után, mintha új lenne. Fekete szövet visszakapja régi színét, ha babvízben kimossuk. Mosás után kétszer öblítünk langyos vízzel, könnyedén kinyomjuk a szövetet, nem facsarjuk, felakasztjuk s félig nedvesen a baloldalon vasaljuk.


Kényes színű szövetekből a foltokat a következő foltvízzel távolíthatjuk el: 33 gr. szalmiákszesz, 16 gr borszesz, 4 g levendulaolaj, 66 gr puha víz (eső víz is lehet). Ezt jól felrázzuk. A szövetet előzőleg alaposan ki kell kefélni.


Szövetruhákhoz való folttisztítószer. A panamagyöker mellett nagyon jó tisztító- és frissítőszer szövetruhákhoz az örökzöld főzet is. 1-2 maroknyi örökzöldlevelet (Efen) apróra vágunk, edénybe tesszük, 2-21/2 literforrásban lévő vizet öntünk reá, alaposan felkeverjük s 2-3 napig állni hagyjuk. Most óvatosan leöntjük a vizet róla s nagyon jó folttisztítóvizet kapunk. Nem rontja a szövetet s a színt frissíti.

Vagy: egy maroknyi panamagyökeret leforrázunk vízzel s ha lehűlt, kendőn átszűrjük. Legjobban gyapjúszöveteknél használhatjuk.


Ismeretlen eredetű foltot úgy veszünk ki a selyemből, hogy forró vízben (zárt üvegben) melegített spirituszba mártott rongyocskával dörzsöljük meg. Vasalás előtt teljesen el kell párolognia a szesznek. Ha valami nyoma maradna a folt széleinek, langyos szappanos vízzel könnyedén átmossuk s tiszta vízzel leöblítjük.


Ismeretlen eredetű foltokat selyemből, gyapjú- és egyéb szövetből a következő szerrel vehetünk ki. Egy rész tojássárgájából és 5 rész spirituszból keveréket készítünk, ezt addig hagyjuk a folton, míg ki nem szárad, aztán óvatosan lekaparjuk. A visszamaradó enyhe foltot meleg vízbe mártott rongyocskával könnyen eltávolíthatjuk.


Folttisztító fehérneműhöz. Ismeretlen eredetű foltoknál, amelyek nem jönnek ki a mosásban, a következő szerhez fordulunk: ¼ kg szódát, ¼ kg konyhasót, 6 dk klórkálit, 3 dk hamuzsírt vagy 5 liter vízzel összekeverünk. A szereket hidegen kell feloldani, kendőn átszűrni és jól elzárt, felirattal ellátott palackba önteni. Ez a folttisztító nem árt a ruhának s könnyű az előállítása is.

Vagy: az itt-ott fennmaradó szappanmaradékokat apróra vágva palackba gyűjtjük, aztán szalmiákszeszt öntünk reá. A palackot gondosan lezárjuk s bármikor tehetünk hozzá újabb szappanmaradékot. A szappan a szalmiákszeszben feloldódik. Szükség esetén kiöntünk egy keveset az üvegből s felhigítjuk az oldatot langyos vízzel. Ez a szer szövetruhákhoz is használható.


Crépe de Chine, gerogett stb., ha benzinben kimossuk, olyan lesz, mint az új. Egy ruhára 1 liter benzin vagy benzol szükséges. Kényes anyagokhoz jobb a benzin. A benzinnek teljesen el kell lepnie a ruhát, mert különben a ruha foltos lesz. A ruhát egyszerűen kinyomkodjuk a benzinben s ha megtisztult, vasalódeszkán – kicsavarás nélkül – a levegőn szárítjuk s aztán szárazon a balfelén vasaljuk.


Szövetruhát langyos szalmiákvízoldattal lehet fölfrissíteni, amelybe néhány csepp tiszta terpentint tettünk. Egy liter vízre egy evőkanál szalmiákszeszt számítunk. A ruhát a vasalódeszkán kiteregetjük és az oldatba mártott nem nagyon puha kefével végigkeféljük. Azután nedves ruhán keresztül vasaljuk.


Ha a ruha széle piszkos, vagy halvány piszokfoltokat látunk selyemruhán, dörzsöljük be a szükséges helyeket forró babliszttel s rázzuk le jól utána a ruhát. Vagy: a piszokfoltokra kenjünk rá keményítőlisztből és benzinből készült pépet. Száradás után puha rongyocskával eltávolítjuk a keményítőt.


Fehér atlaszból foltokat vízben melegített forró spirituszba vagy alkoholba mártott tiszta vattadarabkával vehetünk ki. Meglepő, milyen gyorsan eltűnnek a foltok.


Gyapjúszövetből, selyemből kivenni a borfoltot úgy lehet, hogy nagyon híg oldatot készítünk ammóniákból és vízből s belemártogatjuk a foltos helyeket. Az ammóniákkal nagyon óvatosan kell bánnunk; inkább kevesebbet vegyünk belőle, mint többet. Ha látjuk, hogy a folt nem tűnik el, mindig tölthetünk még hozzá néhány cseppet. Különösen selymeknél vigyázzunk. Ha a folt eltűnik, alaposan ki kell öblíteni a helyet.


Csokoládéfolt eltávolítása fehér és színes szövetekből. Ha tejescsokoládé okozta a foltot, mindenekelőtt benzinnel kell kidörzsölni, s mikor a benzin elpárolgott, langyos vízben kimossuk a folt helyét. Selyemszöveteknél ajánlatos higított denaturált szesszel megdörzsölni a foltot. Nem túlságosan erős csokoládéfolt fehér szövetből langyos vízzel való átmosással is kijön, de ha nem elég, citromlével próbálkozunk. Színes szöveteknél, gyapjúanyagnál rendesen elég a langyos víz enyhe szappannal, de ha nem tűnik el a folt, kenjünk be tojássárgája és glicerin keverékével s pár perc múlva öblítsük  langyos vízzel utána.


Csukamájolaj-foltok. Ha a fehérneműbe csukamájolaj-folt kerül, a vászonnemű mindkét oldalát bekenjük vajjal s egy napig így hagyjuk. Most kenőszappannal bedörzsöljük s 2-3 óra múlva forró vízben átmossuk. Ha kifőzzük, a folt nyom nélkül kijön.


Enyvet mosóruhából nagyon könnyű kivenni. Hideg szódás vízbe áztassuk a ruhát s egy napig hagyjuk benne, aztán szappanozzuk be és mossuk, főzzük, mint rendesen.


Csukamájolaj-foltot, ha már nem friss, áztassuk alkénssavas nátriumba és szórjunk rá borkősavat is, azután langyos vízben mossuk ki. Friss foltokat 20-24 óra hosszat áztassunk víz és borkősav oldatba (1 liter vízre 1 kávéskanál borkősav). Bőséges vízben öblítsük. Ez az eljárás selyemszöveteknél is megfelelő.


Cukorfolt világos selyem- és bársonyruhán. Forraljunk vizet s ha lehűlt, mártsunk bele tiszta vászonrongyocskát. Ezzel dörzsöljük óvatosan a foltot, míg fel nem olvad s el nem tűnik. Mindenféle kényes szövetnél jó ez az eljárás.


Eső- és porfoltok. Ha eső után megszáradt a ruha, alaposan kikeféljük s a megmaradó foltokat könnyen kivehetjük higított szalmiákszesszel vagy benzinnel. Megjegyzendő, hogy a szalmiákszeszt vagy benzint sohasem szabad a foltra önteni, mindig csak a rongyra, amivel dörzsöljük. Kezelés után egy darabig szellőztetni kell a ruhát, hogy a kellemetlen szag eltűnjék.


Esernyőt nem szabad kefélni, mert a kefélés árt az anyagnak. Inkább ronggyal tisztogassuk.


Ha a napernyőn folt van, legokosabb a kifeszített ernyőből benzinnel kivenni.


Ha az esernyő piszkos, alaposan bedörzsöljük meleg szappanos vízzel, amihez, ha az ernyő nagyon piszkos, levés szalmiákszeszt is önthetünk. Természetes, hogy az ernyőt addig hagyjuk kifeszítve, míg teljesen meg nem száradt.


Színes ruhanemű keményítése. Színes ruhaneműt nem szabad meleg keményítőben keményíteni, mert a színe könnyen kimehet.


Megpörkölt ruhanemű. Ha vasalásnál vagy egyébkor a ruhanemű megpörkölődik, de a szálak még épek maradnak, tiszta bórvizes ruhával dörzsöljük meg a helyet s öblítsük le a folt helyét tiszta vízzel.

Vagy: felolvasztunk 1 rész klórmeszet 9 rész fövő vízben s ezzel a keverékkel dörzsöljük be a pörkölés helyét. Keményített ruhából előbb ki kell mosni a keményítőt.


A függönyök sárgás színe. Ha azt akarjuk, hogy a függöny elefántcsontszínt kapjon, az utolsó öblítővízbe egy kevés okkert kell számítani. Ajánlatos a színt először egy darab rongyocskán kipróbálni.

Vagy: veszünk egy kevés sáfrányt s 1-1½ óráig meleg vízben hagyjuk állni. Ebben a vízben a függönyöket ¾ vagy 1 órán át áztatjuk. Innen kerülnek a keményítőbe.


Függönyök tisztítása. A függönyökből először lehetőleg kirázzuk a port, aztán négyrét hajtjuk s oldalt nagy öltésekkel összeférceljük. Így nem fog olyan könnyen elszakadni a mosásban. Azonkívül sokkal könnyebben is kezelhetjük. Állott vízbe áztatjuk, szóda nélkül. Miután másnap kicsavartuk belőle az első vizet, gondosan beszappanozzuk és hideg vízben állítjuk a tűzhelyre, ahol a víz lassan fölmelegszik, de forrnia nem szabad. Most alaposan átmossuk a lúgban, kifordítjuk, megöblítjük langyos vízben s azután beszappanozva 15-20 percig lassan főzzük. A vízből kivéve most már kiöblíthetjük és bekékíthetjük. Függönyöket sohasem szabad dörzsölni vagy csavarni. Végre keményítőbe tesszük s nedvesen vasaljuk.


Festett ruhák mosása. Az ilyen, különösen házilag festett ruhák rendesen színt engednek, ezért az utolsó öblítővízbe vörös és zöld szövetnél egy kevés ecetet, sötétbordó és kék szövetnél pedig szódát teszünk s vigyázunk, hogy mosáskor ne kerüljön forró, csak langyos vízbe.


A szövetek színének megóvása mosás közben. Ha az első mosóvízbe ecetet öntünk, ez megóvja a világospiros és zöldszínű szöveteket. Ha az utolsó öblítővízbe teszünk ecetet, ez a kifakult piros szövetet helyrehozza. A szóda bíborvörös és kék szöveteknél ajánlatos, a tiszta hamuzsír pedig megtartja és javítja a gyapjúszövet fekete színét.


Színes ruhanemű mosása. Színes, kényes szöveteket legjobb langyos boraxos vízben mosni. Két liter vízre egy evőkanál boraxot számítunk. Lágy szappant veszünk hozzá. (Lásd: A szövetek színének megóvása mosás közben.) Nedvesen vasaljuk. Színes ruhát nem szabad nedvesen egymásra rakni. Megjegyzendő még, hogy a csíkos férfiingek színére különösen kell vigyázni.


A festékfoltot kezünkről az ételolaj leviszi.


Fényképeket friss zsemlyebéllel vagy spirituszba mártott vattacsomóval lehet tisztítani. Azután tiszta, száraz ruhával fényesre dörgöljük.


Festék-, olaj-, kátrány-, kocsikenőcsfoltot mosóanyagból úgy vehetünk ki, hogy terpentinszesszel vagy benzinnel megdörzsöljük, aztán forró vízben kimossuk és kifőzzük a ruhát, a főzőedénybe kevés szalmiákot is öntünk. Nagyon makacs foltokat kloroformmal való kezelés útján vehetünk ki, rászórjuk a foltra, kidörzsöljük s aztán kimossuk.

Festékfoltot mosóneműből könnyen kivehetünk forró rebarbara-főzettel. A pépbe mártott rongyocskával kidörzsöljük a helyet, aztán alaposan kimossuk, kiöblítjük.


Flanelt, ha nagyon piszkos, mosópor-lúgban mossunk, de ne dörzsöljük és ne csavarjuk. Langyosan öblítsük. Muszlint és kasmírt is így mossunk. Hogy a flanel meg ne sárguljon, lisztcukrot keverjünk bele a lúgba.


Firnájszfolt. Friss firnájszfolt benzinnel vagy éterrel is kijön, de ha régibb, kloroformot vagy terpentint használjunk.


Folttisztító gyanta-, szurok-, olaj-, festékfoltokhoz. Tiszta palackba 8 gr tiszta benzint és 250 gr erős borszeszt vagy spirituszt öntünk s jól eldugaszoljunk. Ha a benzin feloldódott, tegyünk még hozzá 80 gr szalmiákszeszt s alaposan rázzuk fel az üveget. Használat előtt mindig fel kell rázni s ügyeljünk reá, hogy jól eldugaszolva tegyük el.


Gyertyafolt. Spiritusszal vagy borszesszel való bedörzsölés azonnal kiveszi a gyertyafoltot.

Vagy: óvatosan lekaparjuk a stearinréteget a foltról, itatóspapírt teszünk reá s forró vasalóval átvasaljuk. Az itatóst váltogatni kell. Ha forró vasaló nincs kéznél, elég egy égő cigarettát az itatóspapír alá tartani. A stearinfolt a melegtől azonnal feloldódik s az itatóspapír felszívja. Természetesen nagy óvatosság szükséges, nehogy a szövet megpörkölődjék.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi