A Játékok Evolúciója

Az első számítógépes játék programot 1961-ben írta, pár lelkes programozó, akik maguk sem sejtették, hogy milyen lavinát indítanak el, és egy hatalmas ipar alapjait fektették le. A játékban két űrhajó harcát szimulálták és megnyitotta a számítógépek egy új felhasználási területét. Egészen odáig a számítógépeket csak és kizárólag kutatási célból használták, így nem lepő, hogy az első játék is kutatási célból jött létre, viszont elindította a számítástechnikát a szórakoztatóipar felé.


A kezdetleges elődöt először olyan klasszikus társasjátékok, számítógépes átiratai követték, mint például a sakk, a malom vagy a népszerű passziánsz kártyajáték. Ezeket is még kutatók fejlesztették. A nagy áttörést a tömegek számára is elérhető olcsó számítógépek jelentették. Ahogy beköltöztek az otthonokba a számítógépek, a játékok is gombamód szaporodni kezdtek. Az egyik legnagyobb áttörést a Commodore 64-es számítógép megjelenése jelentette, mert olcsón, - akkor - rendkívül modern és fejlettnek számító computer került az otthonokba. A fejlesztés kikerült a laborokból, és kis (sokszor egyszemélyes) fejlesztő csapatok alakultak, melyek inkább hobbi célból kezdték el játékaikat fejleszteni. A piac hamarosan észrevette a játékokban lévő, egyre növekvő gazdasági potenciált, így fokozatosan helyeződött a fejlesztés egyre professzionálisabb alapokra. Szép lassan eltűntek a garázscégek és több millió dolláros költségvetéssel dolgozó vállalatok vették át a helyüket.

Manapság a játék piac hatalmas összegeket mozgat meg, és egy-egy játéknak már Hollywoodba is sikerült betörnie. Elég csak a Street Fighter, Silent Hill, Tomb Raider, Mortal Kombat filmcímeket említenünk.

Az internet elterjedése a játék piacot érzékenyen érintette, hiszen jóval könnyebben hozzáférhetővé váltak az egyes játékok kalóz változatai, melyek közül némelyek már a hivatalos megjelenés előtt kerültek az internetre.

Jelenleg egy újabb játék forradalom idejét éljük, a nagy fejlesztők rájöttek, hogy foghatják ki a szelet a kalózok vitorlájából. A játékaikat online alapokra fektették. Így számtalan nagy klasszikusból készült, böngészőben játszható online játék. Elég csak megemlíteni a nem rég, indult Settlers nevű játékot, melyben egy középkori birodalom ügyes-bajos dolgait kell menedzselnünk, és aminek első változata még a kilencvenes években jelent meg Amiga típusú számítógépekre.


A máig népszerű Settlers játékban a középkori birodalom ügyes-bajos dolgait kell ápolgatni.

Az evolúció másik hajtása a kisebb flash alapú játékok. Ezeket a játékokat, látszólag ingyen fejlesztik és adják a játékosoknak, de valójában a játékokban elhelyezett reklámok, bőségesen hoznak a konyhára a fejlesztőknek. A flash technológiát már sokszor, sokan temették, sőt egyesek odáig is eljutottak, hogy petíciókat indítottak a böngészőkből való kitiltás érdekében, az instabil, böngésző összeomlásokat előidéző, flash playerek miatt. Az online játékok, napról-napra bizonyítják, hogy a technológiának még a mai napig van létjogosultsága, természetesen megfelelően alkalmazva azt.

Az online reklámipart jelenleg, az ilyen típusú játékok mozgatják. Elég csak belegondolnunk, hogy a tavalyi év során a Google 12 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el az online reklámiparból!

Egy biztos a jelenleg változások sok tekintetben nekünk, játékosoknak előnyösek, hiszen számtalan esetben juthatunk ingyen, jó minőségű játékokhoz, ha kikapcsolódásra vágyunk.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi