Milyen eszközökre van szükség az otthoni autószereléshez?

 


Bár a legtöbb autóhibát és autószerelési feladatot jobb szakemberre bízni, vannak azért olyanok is, melyeket otthon mi is el tudunk végezni, ha van egy kis affinitásunk. Persze ehhez nemcsak tudásra, de megfelelő felszerelésre is szükség van. 
 
 

Az otthoni autószerelést nem szokták javasolni, hiszen ha nem végezzük el megfelelően a javítást vagy az alkatrészcserét, akkor nemcsak meghibásodást kockáztatunk, de akár a testi épségünket is, hiszen balesetveszélyes lehet egy nem megfelelő javítás, szerelés. Ugyanakkor azért akadnak olyan feladatok, melyeknek a tapasztaltabb autótulajdonosok nekiállhatnak a saját garázsukban is. Amellett, hogy szükség van a megfelelő tudásra, bizonyos eszközöket és felszereléseket is be kell szerezni.

Semmi esetre sem szabad hozzáértés, tudás és megfelelő eszközök nélkül nekilátni az autószerelésnek! A tájékozódás legyen az első lépés, így elkerülhetjük a veszélyes és költséges hibákat.

Feladatok, melyeket otthon is elvégezhetünk az autónkon

Persze fontos tudni, hogy mi is a hiba, illetve, hogy annak neki merjünk-e állni egyedül. Vannak olyan általános karbantartási feladatok, melyeket bátran elvégezhetünk, mert meglehetősen egyszerűen kivitelezhetően. Az egyik ilyen alapvető feladat a gumiabroncsok ellenőrzése, mely nem igényel nagy eszközigényt, se pedig nagy tapasztalatot. A gumi nyomásást ellenőrizhetjük a benzinkutakon is, de otthonra is vásárolhatunk guminyomás mérőt. A profilmélység ellenőrzéséhez sem kell feltétlen szakembert felkeresni.

Az olajcsere, illetve az olajszűrő csere is olyan feladat, amelyet sokan végeznek el otthon, mert nem túl bonyolult. Az új olajszűrő és a megfelelő motorolaj beszerzése mellett, ebben az esetben többféle szerszámra is szükség lehet.

A légszűrő cseréjét is elvégezhetjük otthon, mert ez is az egyszerűbb feladatok egyike. A légszűrő cseréjére vonatkozóan az autónk gépkönyvében találunk ajánlást, hogy milyen gyakran érdemes elvégezni.

A bátrabbak, akár a féknyereg javításával is tehetnek egy próbát, bár a fékek esetében már szakember bevonását szokták javasolni.

Ami mindenképp legyen a garázsban a szereléshez

Ha már pontosan utána néztünk annak, hogy mit is szeretnénk megjavítani az autón, esetleg kicserélni, akkor mindenképp fontos, hogy a megfelelő eszközöket és szerszámokat is beszerezzük. Egy jó kulcskészletnek mindenképp kell lennie otthon, de az autószereléshez számos egyéb eszközre is szükség lehet attól függően, hogy mit is szeretnénk javítani, cserélni. Az autógumi profilmélység ellenőrzéséhez elég lehet egy profilmélység mérő, de ha olajcserében, illetve olajszűrő cserében gondolkodunk, akkor olajszűr leszedő eszközre is szükségünk lesz.

Emelőt sem árt beszerezni, ha valóban komolyan gondoljuk az otthoni autószerelést, és ha a már említett féknyereg szerelésben gondolkodunk, akkor egy fékjavító készletre vagy szettre is szükségünk lehet. Érdemes ilyenkor ellenőrizni, hogy a szett kompatibilis-e az autónk márkájával. Ha pedig megvannak a megfelelő eszközök, akkor indulhat is a szerelés, de mindenképp legyünk nagyon körültekintőek, és ha úgy érezzük, túl nagy falat számunkra az adott feladat, keressünk fel mégis egy szakembert.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi