Melyek a legjobb nyári gumik 2024-ben az ADAC teszt szerint?

 


Bár februárban még nem időszerű a nyári gumik felrakása az autóra, de a témával már érdemes foglalkozni. Ilyenkor kerülnek nyilvánosságra a nemzetközi abroncstesztek eredményei, köztük az ADAC nyári gumi teszté is, amit érdemes figyelembe venni, ha épp aktuális a nyári abroncs vásárlása. 
 
 

Az ADAC az idei évben is vizsgálta a legjobb nyári abroncsokat, ezúttal a 215/55 R17 méretű W (270 km/h-ig) és Y (300 km/h-ig) sebességosztályú gumik kerültek megmérettetésre. Ez a méret jellemzően az alsó középkategóriába tartozó SUV-ok mérete, de középkategóriás járművekre is szerelik. Ebben az évben 16 darab abroncsot vizsgáltak az ADAC tesztelői, prémium, közép és alacsony kategóriás gumi egyaránt van a vizsgált mintázatok között – írj az AutógumiAkció.

Elégtelen minősítést ezúttal egyik abroncs sem kapott, viszont jó minősítést, csak három abroncsnak sikerült elérnie, a többi mintázat a középmezőt erősítette. Az idei ADAC teszt azonban nemcsak a végeredményben, de a vizsgálati kritériumokban is okozott idén meglepetéseket.

Új vizsgálati kritériumokat vezetett be az ADAC

Az ADAC nyári gumi teszten mindig is többféle szempont alapján értékelték az abroncsokat, így a vezetési és biztonsági jellemzők mellett a kényelem és a gazdaságosság szempontokat is mindig figyelembe vették. Idén azonban a fenntarthatósági kritériumok nagyobb hangsúlyt kaptak, és a 2024-es évben már a vezetésbiztonságra és a környezeti egyensúlyra vonatkozó egyedi pontszámok együttesen adták ki a végső eredményt.

Természetesen a száraz és nedves úton való vezetésbiztonság változatlanul a legfontosabb szempontnak számít, 70 százalékos súlyozással számít bele az eredménybe, míg a környezeti tényezők (kopás, az üzemanyag-fogyasztás és a zajkibocsátás) 30 százalékban számít bele az összesített eredménybe. Lássuk, az új kritériumok alapján, mely abroncsok bizonyultak a legjobbnak.

Jó minősítés az első három helyen és egy széles középmezőny

Az első három helyen, „jó” minősítéssel a Continental, a Michelin és a Kumho mintázata végzett. Az legjobb eredményt a Continental PremiumContact 7 érte el, ugyanis a száraz és nedves úton nyújtott teljesítménye átlagon felüli volt. Vezetésbiztonság terén a legjobb eredményt érte el. A második helyen a Michelin Primacy 4+ végzett, amely környezeti szempontból ért el hasonlóan kimagasló teljesítményt, de természetesen vezetésbiztonsági szempontból is jól teljesített. A harmadik hely talán sokaknak okozott meglepetést, ugyanis egy középkategóriás abroncs, a Kumho Ecsta HS52 állhatott fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Egyetlen abroncs ért csak el elégséges eredményt, a többi mintázat megfelelő minősítéssel a középmezőnyt erősítette. A Debica Presto UHP 2, a Dunlop Sport Maxx RT2, Bridgestone Turanza 6, a Fulda SportControl 2, a Hankook Ventus Prime4, a Goodyear EfficientGrip Performance 2 és a Falken Ziex ZE 310 EcoRun is megfelelő választás lehet. Az egyetlen elégséges minősítést a Vredestein Ultrac érte el, ami sokak számára okozott meglepetést, hiszen egy prémium kategóriás abroncsról van szó.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi