Közeleg a jó idő? Így készítsd fel autódat te is a felmelegedésre

 


Minden autótulajdonos számára egyértelmű, hogy a téli időjárásban egy hosszabb útra fel kell készítenie a gépjárművét. Ilyenkor jó, ha nálunk van egy erős jégkaparó, hólánc, és jól jöhet egy jégoldó spray is. Arról azonban nem mindenki tud, hogy a közelgő meleg időjárás milyen meglepetéseket okozhat az autóvezetők számára. Bár még bőven hozhat változásokat a következő 1-2 hónap, és lehetnek még hidegek, az elmúlt napokban komoly felmelegedés volt tapasztalható országszerte. Sokan úgy vélik, ezzel be is köszöntött az igazi tavasz, való igaz, kicsit korábban, mint szokott. Ahogy azonban egyre jobb az idő, egyre több ember szeret otthonról kimozdulni. Egy hosszabb útra pedig az autónkat mindenképpen fel kell készítenünk. 
 
 

Ezeket nézesd meg autódon akkor, ha beköszönt a tavasz

Egy családi kiruccanás előtt érdemes lehet az autónkat elvinni a szerelőhöz, hogy ellenőrizze a kocsink műszaki állapotát. Tavasszal a téli gumiabroncsokat is le kell nyári gumira cserélni, bár ez nincs pontos dátumhoz kötve. Ahhoz, hogy a gumicsere ne maradjon el, érdemes megjegyezni a 7 Celsiusfokos szabályt: Ha ugyanis tartósan 7 fok felett van már a hőmérséklet, akkor eljött az ideje annak, hogy felkerüljenek autónk kerekeire a nyári gumiabroncsok. Ilyenkor természetesen nem elég lecserélni a téli abroncsszettet, ugyanis (hacsak nem teljesen új abroncsokról van szó) ellenőrizni kell a nyári gumik állapotát, profilmélységét, és a kerekekben lévő nyomást is.

Érdemes megnézetni a lámpákat, illetve a fékeket is, hiszen nem csak télen fontos az, hogy sötétedés után jól lássunk az utakon, és hogy szükség esetén meg tudjunk az autónkkal állni. Ilyenkor jó, ha megtörténik a fékfolyadék megfelelő töltöttségi szintjének, illetve a forráspontjának a mérése is. Mivel valószínűleg te sem szeretnél lerobbanni az út szélén, hosszabb út előtt célszerű megnézetni azt is, hogy az akkumulátor milyen állapotban van, ugyanis, ha az nem működik megfelelően, az előidézhet ilyen és ehhez hasonló kellemetlen szituációkat.

Miért nem mindegy az, hogy milyen abroncs van az autónk kerekein nyáron?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy az az abroncs, amely megállja a helyét télen a hidegben, a jeges utakon, az jó lesz a nyári autózáshoz is, de ez természetesen nincs így! Az Autotire szerint az abroncscsere fontosságára igen nagy figyelmet kell szentelni tavasszal is, hiszen a téli és a nyári gumik között hatalmas különbségek vannak, mint anyagösszetételükben, mint futófelületi mintázatukban.

A nyári gumi olyan speciális anyagösszetétellel rendelkezik, amelynek köszönhetően nem okoz gondot a guminak az, hogy a forró nyári úttesten haladjon. Ezek az abroncsok nem fognak a nagy forróságban sem gyorsabban kopni, főleg akkor, ha egy jó minőségű abroncsról van szó. Léteznek még a négyévszakos gumiabroncsok is melyek bizonyos esetekben tökéletesek lehetnek számunkra télen és nyáron egyaránt. Előnye, hogy évszagtól függetlenül használhatjuk őket, de csak azoknak az autósoknak valók ezek az autógumik, akik a nyugodt vezetési stílust preferálják, és akik viszonylag ritkán, heti pár alkalommal ülnek autóba, és akkor is leginkább városban vezetnek.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi