Hogyan válasszunk pszichológust?

 


Pszichológus kiválasztása egy személyes és gyakran igen hosszú folyamat, amelyet sokan összekevernek egy új barátság vagy kapcsolat kialakításával. A választás nem könnyű, ezért az alábbiakban bemutatjuk, mire érdemes figyelned, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő szakembert. 
 
 

Személyes kompatibilitás

Amikor pszichológust választasz, az egyik legfontosabb szempont a személyes kompatibilitás. Fontos, hogy kényelmesen érezd magad a pszichológus társaságában, és úgy érezd, hogy megért és támogat. Nem számít, hogy a pszichológusnak hasonló életutat, vallást vagy világnézetet kell-e követnie, mint a tied; sokkal inkább arra van szükség, hogy képes legyen együtt érezni veled és támogatni a te egyéni utadon.

Döntsd el, hogy aktuális élethelyzetedben inkább pszichoterápiára vagy pszichológiai tanácsadásra van szükséged. Ha átfogóbb és mélyebb kérdésekkel küzdesz, akkor a pszichoterápia lehet a megfelelő választás. Ha viszont specifikus problémákat szeretnél kezelni, akkor a tanácsadás is elegendő lehet.

Egyéb szempontok

Vedd figyelembe a rendelő helyszínét, az utazási lehetőségeket és az időbeosztásodat. Fontos, hogy a terápia beilleszthető legyen a mindennapjaidba anélkül, hogy stresszt vagy különösebb kényelmetlenséget okozna.

Tájékozódj a költségekről és arról, hogy van-e lehetőség egészségpénztári számla igénybevételére vagy egyéb kedvezményekre. Érdemes előre érdeklődni a pszichológusnál vagy a rendelőben, hogy milyen anyagi feltételekkel kell számolnod.

Online és hibrid terápiás lehetőségek

Manapság egyre több pszichológus kínál online vagy hibrid (személyes és online kombinált) terápiás lehetőségeket. Ezek különösen hasznosak lehetnek, ha messze élsz a szakembertől, vagy ha más egyéb helyzet (pl. járvány) ezt indokolja. Az online terápia is hatékony lehet, ha a technológiai feltételek adottak.

A pszichológus választás nem egy lépésből álló folyamat. Lehet, hogy az első alkalommal nem találod meg a tökéletes szakembert, de fontos tudni, hogy jogodban áll választani és változtatni. A pszichológiai segítségkérésben semmi szégyellnivaló nincs, sőt, ez egy bátor és öntudatos lépés a jobb életminőség felé.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi