Minden, amit tudnunk kell a különböző típusú gumiabroncsokról

 


A gumiabroncs a gépjárművünk egyik legfontosabb része, ennek ellenére egymásnak ellentmondó elméletek keringenek azzal kapcsolatban, hogy mikor milyen gumiabroncsot kell felszerelni az autónkra. A gumiabroncs az autó egyetlen része, ahol a kocsi érintkezik az úttesttel, így az biztos, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú és milyen minőségű abroncs van felszerelve az autónk kerekeire. Így ezúttal összegyűjtöttünk minden fontos információt a gumiabroncsokkal kapcsolatban, ezek az ismeretek ugyanis segítségünkre lehetnek az abroncs kiválasztásakor, és hozzájárulhatnak a gumi élettartamának növeléséhez is. 
 
 

Az autógumik tudják biztosítani a kapcsolatot a jármű és az útfelület között, emellett részt vesznek a hajtó- és fékezőerő továbbításában, meghatározzák a jármű kormányozhatóságát, a tapadást, és az úttartást is. Ebből is látszik, hogy leginkább az abroncs típusán és minőségén múlik az autónk biztonságos vezethetősége, illetve az, hogy mennyire kényelmesen tudunk utazni. Bár egy laikus joggal gondolhatja azt, hogy szinte mindegyik gumiabroncs pontosan ugyanolyan, valójában a különböző típusú abroncsok mind anyagösszetételükben, mint mintázatukban eltérnek egymástól.

Mi a különbség a szezonális gumiabroncsok között?

A hidegben, a hóban a fagyban és a latyakban jelentősen romlanak a vezetési körülmények. Ilyenkor a biztonságos közlekedés érdekében mindenképpen téli gumira van szükségünk. Mivel a nyári gumiabroncs alacsony hőmérsékleten elkezd rideggé, és keménnyé válni, ezek nem használatóak biztonságosan a téli hónapokban, hiszen mivel veszítenek a rugalmasságukból, kevésbé lesz jó a tapadásuk és a fékezhetőségük. A téli abroncs olyan speciális anyagösszetétellel rendelkezik, melynek köszönhetően még nagyon alacsony hőmérsékleten is rugalmas tud maradni, futófelülete pedig erősen tagolt, a mintaárkok és mélyedések pedig felerősítik az abroncs kapaszkodóképességét. Így tehát, amikor a hőmérséklet ősszel elkezd lehűlni, mindenképpen téli gumira kell váltanunk.

Bár sokan azt gondolják, hogy az az abroncs, amely megállja a helyét a téli körülmények között, az tökéletes lesz nyárra is, de ez természetesen nincs így! A felforrósodott aszfalt egyáltalán nem tesz jót a téli abroncsoknak, hiszen rendkívül gyorsan elkopnak, és elhasználódnak, emellett a téli abroncsok nyáron zajosabbak, és rosszabb fékhatással is rendelkeznek. A nyári abroncsok értelemszerűen a nyári forróságra lettek kifejlesztve, így amikor a nappal mért hőmérséklet már 7 Celsiusfok felett marad, akkor érdemes felszereltetni autónk kerekeire a nyári abroncsokat.

Mit tudnak napjainkban a négyévszakos gumiabroncsok?

Bár korábban még a szakemberek is óva intették az autótulajdonosokat a négyévszakos gumiabroncsok használatától, manapság ezek a gumik sok esetben tökéletesen megállják a helyüket télen és nyáron egyaránt.

A négyévszakos gumiabroncsok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évek során, így bizonyos esetekben biztonságos és költséghatékony megoldást biztosíthatnak az autóvezetők számára. A négyévszakos abroncs akkor lehet ideális választás számunkra, ha a nyugodt és kimért vezetési stílust preferáljuk (tehát nem szoktunk száguldozni) és keveset használjuk az autónkat télen. Ezek a gumiabroncsok megfelelő használat mellett optimális fékezhetőséget, és tapadást tudnak nyújtani számunkra télen és nyáron is, ám ebben az esetben különösen fontos, hogy vásárláskor valóban egy jó minőséggel rendelkező abroncsot válasszunk ki.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi