Amit a téli-nyári gumicseréről tudni érdemes

 


Minden évben eljön az idő, amikor abroncsot kell cserélni, legalább is azok számára, akik téli-nyári szettet vásároltak. Sokan azonban nem is tudják pontosan, hogy mikor is jön el pontosan a gumicserék ideje, és azon is sokat tanakodnak, hogy ki végezze el a cserét. A következőkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 
 
 

Mikor jön el az ideje?

Hogy pontosan melyik hónapban jön el a téli, illetve a nyári gumicsere ideje, azt nehéz előre megmondani, ugyanis az időjárástól, pontosabban a hőmérséklettől függ, hogy megérett-e az idő a gumicserére vagy sem. Általánosságban persze lehet azt mondani, hogy ősz végén, novemberben kerülhetnek fel a téli gumik, május környékén meg a nyárik, de ez így nem egészen pontos. Az abroncsgyártók és a gumis szakemberek véleménye is az, hogy a gumicsere esetében a 7 fok a vízválasztó – írj a Fékmester.

Amennyiben a hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá esik, akkor már érdemes feltenni a téli gumikat, ha pedig tavasszal elmúlnak a reggeli, talaj menti fagyok, és a hőmérséklet már tartósan 7 fok feletti, akkor jöhet a nyári gumicsere.

Ki végezze el: mi vagy a szerelő?

Az elmúlt években a spórolás nagy hangsúlyt kapott, így minden gumicsere szezonban felmerül a kérdés, ki végezze el a cserét: a szerviz vagy inkább mi, otthon. Általánosságban azt szokták javasolni, hogy bízzuk ezt inkább a szakemberekre, akik egyszerűen és gyorsan el tudják végezni ezt a feladatot. A gumicserekor érdemes futómű beállítást is kérni, legalább évente egyszer, ezt pedig házi körülmények között aligha végezhetnénk el.

Persze abban az esetben, hogy konyítunk valamennyit a szereléshez, megvan hozzá a megfelelő felszerelésünk és eszközeink, a nyári és téli gumi pedig külön felnigarnitúrán van, akkor természetesen megpróbálkozhatunk a cserével mi is.

Mire figyeljünk, ha mi végezzük a gumicserét?

Amennyiben a fenti tényezők adott a házi gumicseréhez, akkor persze belevághatunk, és elvégezhetjük otthon is. Érdemes azonban pár szabályt betartani, és a következő dolgokra odafigyelni a házi kerékcsere során:

A rögzítések autótípusonként eltérőek lehetnek, előfordul 4, 5, 6 csavaros rögzítés is, de a felni esetében is találkozhatunk kerékcsavarral vagy kerékanyával. A leszedést többféle eszközzel is végezhetjük, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha nem légkulcsot használunk, hanem nyomatékkulcsot vagy keresztkulcsot, akkor az autó megemelése előtt érdemes meglazítani a csavarokat.

Az autó rögzítéséről sem szabad megfeledkezni, a kézifék behúzása mellett az ékek használata sem elhanyagolható.

Ha a kerék lekerült, akkor érdemes a kerékagyakat ellenőrizni, és szépen letisztítani őket. A védelemről sem szabad megfeledkezni, ehhez használhatunk rézspray-t vagy kúpzsírt. Ugyanez vonatkozik a felni esetében a kerékcsavarok és kerékanyák kúpjára is, már ha az adott típus esetében ez megengedett.

A csavarok meghúzásánál is érdemes odafigyelni, ilyenkor már nem tanácsos légkulcsot használni. Miután az autó leengedésre került, érdemes meghúzni a csavarokat, a meghúzás sorrendje azonban keréktípusonként eltérő lehet.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi