Hogyan készül a focilabda?

 


A focilabda a világ egyik legnépszerűbb sporteszköze, és bár a gyártása elsőre egyszerűnek tűnhet, valójában egy összetett folyamat, amely nagy szakértelmet és kézügyességet igényel. 
 
 

Hol készülnek a focilabdák?

A világon forgalomba kerülő focilabdák hetven százaléka Pakisztánban készül, ezen belül is javarészt városban, Sialkotban és környékén. A városban mintegy 30 ezer ember dolgozik a focilabda gyártó üzemekben, ami a város gazdaságának fontos részét képezi.

Magyarországon a A Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft üzemeiben 1953 óta készítenek tradicionális kézi varrással gyártott kiváló, professzionális labdatermékeket. Winner Sport márkanéven sporteszközöket, labdákat.

Európában mára az egyik legismertebb és legnépszerűbb márka a Select, melyet a dán válogatott kapusa, Eigil Nielsensz által 1947-ben alapított Select Sport A/C nevű cég gyárt. Egyik legismertebb labdájuk a Select FB Brillant Super TB v23, melyet 2023-ban sokan a világ legjobb focilabdájának tartanak.

A labdák gyártása szinte kizárólag kézzel készül, megbízható gépesített megoldás egyelőre nem létezik. A varrást kézzel végzik és nagy erőt és szakértelmet igényel.

Milyen anyagokból készülnek a futball labdák?

A futball labdák döntő többsége műanyagból készül, leggyakrabban poliuretánból (PUR) más néven PU bőrből vagy polivinilkloridból (PVC). A PUR-ból készült labdák környezetvédelmi szempontból előnyösebbek, mint a PVC-ből készültek, mivel gyártásuk során nem keletkezik rendkívül mérgező és rákkeltő dioxin. A PU bőrből készült focilabdák továbbá strapabíróbbak, tartósabbak és előnyösebb aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A PU bőr nagyon hasonlít az állati bőrhöz, így kiválóan helyettesíti a korábbi marha-, és báránybőrből készült futball labdákat. Hagyományos bőrből is készítenek focilabdákat, de áruk általában magasabb a műbőrből készült labdákhoz képest.



A futball labdák gyártásának folyamata

A focilabda készítése bonyolult folyamat, és több lépésből áll. Az alábbiakban röviden összefoglalom a folyamatot:

  1. Alapanyagok kiválasztása: A labda készítéséhez szükség van különböző alapanyagokra. A legfontosabbak közé tartozik a bőr, a latex, a poliészter, valamint a pamut és poliészter kötött anyagok. A gyártók a gyártás során felhasznált anyagokat sokszor titokként kezelik.
  2. Az alapanyagok előkészítése: A műanyaglapot nagy lapokra vágják, majd a hátoldalukra többrétegű pamutot vagy poliésztert ragasztanak. Bőr focilabdák esetén az állati bőrt megtisztítják, és levágják a felesleges részeket.
  3. Az ötszögű és hatszögű lapkák kivágása: A szárított lapokból egy géppel ötszögű és hatszögű kis lapokat vágnak ki, ezek kerülnek majd összevarrásra, vagy ragasztásra.
  4. Légbuborék-mentesítés: A labdát légbuborék-mentesítik, hogy ne veszítse el formáját és stabilitását.
  5. A lapkák mintázása: A kis lapokat a márkának megfelelő mintával látják el.
  6. A lapkák összevarrása: A kis lapokat egy belső gumilabda köré, darabról-darabra varrják össze. Ezt a folyamatot kézzel végzik, és nagy erőt és szakértelmet igényel.
  7. Latex bevonat felvitele: A bőrpaneleket latexszel vonják be, ami javítja a labda tapadását és rugalmasságát.
  8. Minőségellenőrzés: Végül a labdákat alapos minőség-ellenőrzésnek vetik alá, hogy biztosítsák a megfelelő súlyt, méretet és tartósságot.

A gyártás folyamatait a "Hogyan készül?" című magyar dokumentumfilm sorozat egyik epizódja is bemutatta a gödi üzemben.

 


Milyen méretben készítenek focilabdákat?

A focilabdákat öt különböző méretben készítik, amelyeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabványosít. A méretek a következők:

  • 1-es méret: Minilabda, 45-50 cm átmérőjű, 180-250 gramm tömegű. Gyerekeknek és kezdőknek ajánlott.
  • 2-es méret: Kislabda, 50-55 cm átmérőjű, 250-300 gramm tömegű. Gyermekeknek és fiatal játékosoknak ajánlott.
  • 3-as méret: Labda, 55-60 cm átmérőjű, 300-350 gramm tömegű. Fiatal játékosoknak és felnőtteknek ajánlott.
  • 4-es méret: Ifjúsági labda, 63-66 cm átmérőjű, 350-400 gramm tömegű. Futsalhoz is használható.
  • 5-ös méret: Felnőtt labda, 68-70 cm átmérője, 420-445 gramm tömegű. A hivatalos méret, amelyet a felnőtt nemzetközi mérkőzéseken használnak.

A focilabdák méretét a kerületük határozza meg. A 1-es mérettől a 5-ös méret felé haladva a kerület 5 cm-rel nő. A súly a mérettel együtt növekszik, hogy a labda súlypontja a játékosok számára optimális legyen.

A focilabdák mérete mellett a felületük is eltérő lehet. A leggyakoribb felület a sima, fényes felület, de készülnek bordázott, tapadós felületű labdák is. A felület típusa befolyásolja a labda viselkedését a pályán.

A munkakörülmények

A focilabda-gyárakban dolgozó munkások nagy része alacsony bérű, gyakran gyermekmunkások robotolnak minimális bérért. A munkakörülmények gyakran nem megfelelőek, és a balesetvédelem szempontjából sem megfelelőek.

A focilabda és a környezet

A futball labdák gyártása korábban jelentős környezeti károkat okozott, a felhasznált anyagok és technológiák miatt. Napjainkban a gyártók új módszereket és anyagokat használnak és folyamatosan fejlesztik a játékszereket, hogy minél kevesebb káros anyagot bocsájtsanak a környezetbe.

Milyen lesz a jövő focilabdája?

A focilabda gyártásának jövője számos tényezőtől függ: a technológiai fejlődés üteme, a környezetvédelmi szempontok és szabályok változása és a fogyasztói igények.

A technológiai fejlődés számos új lehetőséget hozhat a sporteszközök gyártásában. Az egyik lehetőség a 3D-nyomtatás, amely lehetővé teszi a labdák egyedi kialakítását és a tömeggyártás költségeinek csökkentését. Egy másik lehetőség az öngyógyító anyagok használata, amelyek lehetővé teszik a labdák gyorsabb javítását vagy cseréjét.

A környezetvédelmi szempontok is egyre nagyobb szerepet játszanak a focilabda gyártásában. A gyártók egyre inkább áttérnek a fenntarthatóbb anyagok használatára, például az újrahasznosított műanyagokra. Emellett a gyártási folyamatokat is hatékonyabbá válhatnak, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat.

A fogyasztói igények is befolyásolják a gyártás jövőjét. A játékosok egyre inkább olyan labdákat keresnek, amelyek jobb teljesítményt nyújtanak és tartósabbak. A gyártók ezért


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi