Hogyan készítsük fel autónkat a tavaszi szezonra?

 


Amikor végéhez közeledik a tél, akkor minden autós kicsit fellélegzik, hogy végre nem kell tartani a csúszós utaktól, a kedvezőtlen látási viszonyoktól, és attól, hogy indulás előtt akár fél óra is eltelhet, mire indulásra kész lesz az autó. A tél az autókat is megviseli, nemcsak az embereket, ezért érdemes tavasszal ellenőrizni, hogy milyen nyomokat hagyott a tél a járművünkön, és persze a kellemesebb időjárási viszonyokra sem árt felkészíteni. De mit is kell tennünk ahhoz, hogy az autónk készen álljon a következő szezonra? 
 
 

Téli felszerelés ki, nyári be

Jellemzően március közepén-végén, már érdemes elkezdeni a tavaszi/nyári felkészülést az autónkkal kapcsolatban. Amikor már melegebb az idő, és nem várható fagy és havazás, akkor célszerű kivenni a téli felszerelést az autóból, mint a jégoldó, a jégkaparó, de a téli szélvédőmosó helyére is kerülhet már nyári. Sokan tartanak a csomagtartóban téli ruhákat, pokrócot, hogy ha esetleg baj lenne, fel legyenek készülve mindenre. Nekik ezt a csomagot érdemes átnézni, és a szezonnak megfelelően cserélni. A pokróc helyett sokan ilyenkor palackos vizet tesznek a csomagtartóba, készülve a nyárra, de bekészítik a napellenzőket is – írj a Gumiwebshop.

Amit az autószerelővel érdemes megnézetni a tél végén

Persze az autó tavaszi/nyári felkészítése itt még nem áll meg. A szerelőt is érdemes útba ejteni, hiszen a tél meg tudja viselni a karosszériát, de a legtöbb alkatrészt is. Célszerű tehát egy általános ellenőrzést kérni, megvizsgáltatni, hogy nem történ a horpadás valahol az alváznál, indult-e meg valahol rozsdásodás, de a motor állapotát sem árt ilyenkor ellenőriztetni. A folyadékszintekről se feledkezzünk meg. A legtöbben letudják annyival, hogy olajszintet méretnek, de a fékolaj és a váltóolaj szintjéről sem szabad megfeledkezni.

És ha már az olajszint mérés szóba került, tavasszal érdemes elvégeztetni egy olajcserét, de az olajszűrőt sem árt kicserélni. Bár tavasszal/nyáron már sokkal jobban a látási viszonyok, de azért az izzók állapota is megér egy kis odafigyelést, és ha szükséges, akkor a fényszórókat is tisztíttassuk meg.

Abroncskérdés: csere és centríroztatás

Az egyik legfontosabb eleme a tavaszi autófelkészítésnek a nyári autógumi csere. Ezt nem szabad elmulasztani, de elkapkodni sem célszerű. Jellemzően akkor jön el az ideje, ha a hőmérséklet tartósan hét fok fölé kerül. Bár a február az elmúlt években meglehetősen melegnek bizonyult, de márciusban még lehet fagy, így a téli gumikat inkább áprilisban érdemes leszerelni. Persze megeshet, hogy a kellemes tavaszi időjárás már márciusban megérkezik, és előbb lesz szükség a nyári gumikra. A gumicserekor érdemes egy futómű beállítást is kérni ilyenkor, hiszen a hazai kátyús utak és a téli időjárás megviseli a futóművet is.

Aki négyévszakos gumival közlekedik, azok se kerüljék el a gumiszervizt tavasszal, ugyanis bár cserére ilyenkor nincs szükség, de egy ellenőrzésre mindenképp érdemes időt szakítani, de a centrírozás, vagyis a gumik kiegyensúlyozása is időszerű lehet.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi