Csontvelő átültetés gyerekeknél – mikor van rá szükség és hogyan segíthetsz az adó 1 százalék felajánlásoddal?

 


A csontvelő transzplantáció egy olyan kezelés, amellyel a sérült vagy beteg csontvelőt egészséges sejtekkel helyettesítik. Ez egy bonyolult és költséges eljárás, amelyet általában csak akkor javasolnak, ha más kezelési lehetőségek már kimerültek. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy mikor alkalmazzák a csontvelő transzplantációt gyermekeknél, mikor volt hazánkban az első ilyen műtét és mit hozhat a jövő ezen a téren. 
 

 

Mikor alkalmazzák a csontvelő átültetést gyermekeknél?

A csontvelő átültetést leggyakrabban a leukémia kezelésére használják, amely a rák egy olyan típusa, amely a vért és a csontvelőt érinti. Bizonyos esetekben a csontvelő átültetés más ráktípusok, például a limfóma vagy a myeloma multiplex kezelésére is alkalmazható. Leukémiás gyermekek esetében csontvelő-átültetés akkor javasolt, ha a gyermek nem reagál a kemoterápiára, vagy ha a rák a kezelés után visszatér.

Tehát lényegében azért végzik a transzplantációt, hogy lehetővé tegyék a kemoterápiás szerek igen nagy, akár toxikus dózisokban való alkalmazását, majd azt követően ép, egészséges csontvelő adásával segítsék a vérképzés helyreállítását, ezáltal a beteg túlélését, gyógyulását.

A csontvelő átültetés életmentő kezelés, amely számtalan gyermeknek segített legyőzni a rákot. Bár ez a kezelés nem veszélytelen, az elmúlt években elért fejlődésnek köszönhetően biztonságosabbá és hatékonyabbá vált, mint valaha. Manapság már 80-90 % már a gyógyulási arány. A folyamatos kutatások révén remélhetőleg az elkövetkező években még több életet lehet majd megmenteni ezzel az életmentő eljárással.

A csontvelő átültetésről, folyamatáról, típusairól részletes információt a leukémiás gyerekeket segítő alapítvány oldalán olvashatsz.

Segítség a betegeknek, családoknak

A leukémiás gyerekeket segítő alapítvány, támogatást nyújt a leukémiában érintett családoknak. A gyermekek, hosszú heteket, hónapokat, nem ritkán éveket töltenek kórházban, s ez alatt az idő alatt, az egész család segítségre szorul.

A család gyakran válik egykeresetűvé, hiszen az édesanya minden percét, minden figyelmét a beteg gyermek köti le. A család gazdaságilag megrendül, ami a pszichés feszültségeken túl egy újabb teher. A segítség nagyon is jól jön a kezelések előtt, alatt és az utógondozásban egyaránt. Az alapítvány számára az adó 1 százalék felajánlások ezért minden évben nagyon fontosak, hogy megfelelő támogatást tudjanak biztosítani a minden téren nehéz helyzetbe került betegeknek, családjaiknak.

Mit tartogat a jövő a csontvelő transzplantációban?

A kutatók továbbra is dolgoznak azon, hogy a csontvelő átültetéseket továbbfejlesszék és még hatékonyabbá tegyék. Az aktív kutatások egyik területe a genetikailag módosított donorsejtek alkalmazása a transzplantációban, amely állatkísérletek során ígéretesnek bizonyult. Jelenleg klinikai kísérletek folynak ennek a megközelítésnek az embereken történő tesztelésére, és ha ezek a kísérletek sikeresek lesznek, akkor ez jelentősen javíthatja a transzplantáció sikerességi arányát.

 

 
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi