Időzített bombaként ketyeg a szájban a fogkő


Ha nem vesszük komolyan és nem előzzük meg, a fogkőképződés szélsőséges esetben komoly pusztítást vihet végbe a szájüregben. De mi is valójában a fogkő, mit tehetünk ellene, és milyen következményekkel jár, ha nem foglalkozunk vele?

A fogkőképződés folyamata

A szájüregben keletkező vagy az oda bejutó anyagok apró darabkái fokozatosan megtapadnak, lerakódnak a fogzománcon, ahol idővel vékony, nyákos filmréteget alkotnak. Ahogy telik az idő, fogmosás hiányában ez a réteg egyre vastagabbá, egyre markánsabbá válik, amiről könnyen megbizonyosodhatunk, ha nyelvünkkel végigtapogatjuk fogazatunkat.

Ez a puha, szinte krémszerű anyag főként különböző ételmaradékokból, a nyál összetevőiből, elhalt organizmusokból, vérsejtekből és vérlemezkékből áll össze. Az egyre hízó filmréteg kiváló táptalajként szolgál a baktériumok számára, amelyek természetesen azonnal tábort vernek benne, szaporodni kezdenek és nekilátnak káros tevékenységüknek.

Alapos, naponta többszöri fogmosással viszonylag egyszerű megszabadulni ettől a lerakódástól, azonban ha ezt elmulasztjuk, a fogak felszínén megtapadt lepedék (plakk) a nyálban található ionok katalizáló hatására idővel meszesedni kezd (mineralizálódik). Ennek a folyamatnak a sebessége, intenzitása mindenkinél más, aminek az az oka, hogy a nyál ionkoncentrációja személyenként eltérő. A fogkő tulajdonképpen nem más, mint a fogfelszínen maradt nyákos lepedék kristályosodott, megkeményedett változata.

Rendszeres fogmosással sokat tehetünk a fogkövek ellen

A fogkőképződés alapvető feltétele a fogazaton maradt nyákos filmréteg, ha ez nincs, nem alakulhat ki fogkő. Rendszeres és alapos fogmosással tehát sokat tehetünk a jelenség ellen, de sajnos nem lehetünk elég alaposak. Még a legprecízebb fogmosási technika alkalmazása mellett is maradhat lepedék a fogakon, különösen a fogközökben, ahol a fogkőképződés rövid időn belül megindulhat. Úgy tűnik, a folyamatot csak lassítani vagyunk képesek, a végeredményt azonban nem akadályozhatjuk meg.

A fogkőképződés negatív hatásai

A felmérések szerint a magyar felnőttek közel 80 százalékának okoz kisebb nagyobb egészségügyi problémát a fogkő. A fogazati betegségek nagy részének kiváltó okaként ugyanis az elmeszesedett lerakódásokat lehet megjelölni.

Az egyik legismertebb tünet, amikor a fogkő mellett található ínyszövet begyullad. Az érintett területen ilyenkor kezdetben fájdalmas, vöröslő duzzanat keletkezik, ami fizikai behatáskor (pl. fogmosáskor, étkezéskor) vérezni kezd. Megfelelő kezelés hiányában idővel az íny visszahúzódik, sorvadni kezd, és az ezáltal szabadabbá váló fognyak rendkívül érzékennyé válik a hidegre vagy a melegre. Szélsőséges esetben a gyulladás átterjed a csontszövetre is, amely így károsodik és egyre kevésbé képes megtartani a fogakat, amelyek meglazulhatnak, kihullhatnak.

A dentálhigiéniai kezelések jelentik a megoldást

A rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal és fogkő eltávolító kezelésekkel szerencsére elejét vehetjük az előbb leírt folyamatnak. A magyar lakosság orális egészségi állapotában jelentős javulást lehetne elérni, ha az ilyen jellegű kezeléseken való rendszeres részvétel kis túlzással olyan magától értetődő szokássá válna, mint a tisztálkodás.
A lepedéket könnyedén el lehet távolítani egy alapos fogmosás segítségével, a fogorvosok azonban óva intenek attól, hogy a fogkövektől is otthon próbáljon meg bárki megszabadulni. Ehhez professzionális eszközökre, kifinomult módszerekre és képzett szakemberekre van szükség.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi