Hurutoldás Hatékonyan

A hurutos köhögés az őszi-téli megfázásos és influenzás időszak egyik leggyakoribb jele. A felső légúti nyálkahártya gyulladása miatt kezeletlenül elhúzódóvá válhat, ami már zavarhatja a normál nappali aktivitást vagy akár az alvást is. És ami a legrosszabb, végigvonul az egész családon… De hogyan szabadulhatunk meg a kellemetlen tünetektől?


A felső légúti hurut nem játék. Nem múlik el néhány nap alatt, és a tünetekkel szemben sokszor tehetetlennek érezzük magunkat. A hurutos köhögés könnyen felismerhető a tipikus „gurgulázó” hangról, és sokszor nátha is társul hozzá.

A hurut szót tulajdonképpen gyulladást jelent: a légúti nyálkahártya gyulladását értjük alatta. A hideg idő megérkezésével a meghűléshez társulva gyakran előfordul, a nyálkahártya pedig fokozott váladéktermeléssel reagál. Ez irritálja a légcsövet, a nyelőcsövet és a hörgőket is. Fontos azonban tudni, hogy ez a fajta köhögés egy pozitív folyamat. Nem kellemes ugyan, de a tisztulási folyamat nagyon fontos része.

A szervezet ilyenkor a megfázáskor letapadt, sűrű nyákot, akárcsak a belélegzett nagyobb porszemet, a köhögés segítségével próbálja meg eltávolítani a légutakból.

A légutakat borító nyák ilyenkor nem más, mint egy „nehezítés”: csapdába ejti a kórokozókat, megakadályozva, hogy egészen a tüdőig jussanak. Ilyenkor van szükség a köptetőkre, hogy eltávolítsák a légutakból ezt a váladékot, és vele az elhalt kórokozókat.

A hurutos köhögést megszüntetni tehát a légutakban lerakódott nyák feloldásával, és annak felköhögésével lehet. Azt visszafojtani, vagy köhögéscsillapítókkal enyhíteni nem szabad, mert akkor a termelődő sűrű nyák nem távozik a köpettel, csak felgyűlik a tüdőben. A váladék „felszakadását” a megfelelő köptető alkalmazásával gyorsíthatjuk meg.

A patikákban sokféle nyákoldó, köptető készítmény kapható. Ezek közül azok körében, akik a természet patikáját részesítik előnyben, népszerűek a gyógynövényes szirupok, melyek hatásossága és biztonságos alkalmazása bizonyított a meghűléses megbetegedések esetén. Régóta használt, bevált klasszikus a kakukkfű kivonat, ami kifejezetten jó nyákoldó tulajdonságáról ismert, és segíti a hurutos váladék felszakadását.

A több évszázados nép megfigyeléseken túl, napjainkban már tudományos vizsgálatok is igazolják, a kakukkfű-készítményekkel történő kezelések hatékonyságát. A gyógynövény fő hatóanyaga az illóolajban lévő timol, mely erős csíragátló hatásával leküzdi a kórokozókat, és ez a gyulladás lecsengéséhez vezet.

Fontos az is, hogy olyan készítményt válasszunk, ami mentes a fogkárosító cukortól, hogy esténként a fogmosás után is alkalmazható legyen. A gyermekek esetében ez különösen lényeges szempont.


És hogy mit tehetünk még? Fogyasszunk sok folyadékot, ugyanis a fokozott folyadékbevitel felhígítja a vérünket, és ezáltal a légutakban lerakódott nyák is hígabbá válik. Emellett párásítsuk a szoba levegőjét, így nem szárad ki az orr nyálkahártyája. Egyszerűen tegyünk fel forrni egy edényben sós vizet.

A sóoldat forrásával a pára lassan betölti az egész lakást. Az illóolajok párologtatása (pl. kakukkfű vagy borsmenta) szintén segíthet a felköhögésben. És ne feledkezzünk meg az ilyenkor alkalmazható gyógynövényes kenőcsökről, balzsamokról sem! Főleg gyermekeknél alkalmazhatunk velük kellemes, hurutoldó masszírozást.

Ha a tünetek ezek ellenére sem enyhülnek, és a hurutos köhögés már 5-7 napnál régebben fennáll, esetleg megváltozik a jellege, ne habozzunk, feltétlenül keressük fel a háziorvost!
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi