Festék- és Lakkoldó Szerek Helyes Használata

A festékeket és lakkokat viszonylag könnyű felvinni – ám annál nehezebb eltávolítani. Ezért aztán a festék- és lakkoldó szerek és a hígítók gyakran számos igen hatékony – és veszélyes – vegyszert tartalmaznak. A gyártók egy része azzal reklámozza termékét, hogy az pillanatok alatt eltávolítja a festékeket. Csakhogy azok az oldószerek, amelyek valamivel lassabban hatnak, sok esetben kevésbé károsak az egészségünkre.


Veszélyes üzem?

A festék- és lakkoldó szerek általában olyan oldószereket tartalmaznak, amelyek lebontják a színanyagot a festett felülethez rögzítő kötőanyagokat. Általában minél gyorsabban hat egy oldószer, annál gyúlékonyabb és mérgezőbb.

Ha a festékoldó szert véletlenül lenyeljük, vagy a szemünkbe kerül, azonnal forduljunk orvoshoz! A munka megkezdése előtt olvassuk el a használati utasítást; ha ugyanis valami baleset történik, akkor már nem lesz rá időnk. Munka közben viseljünk védőruhát, aminek része a vízhatlan kesztyű is. A bőrre kerülő oldószerek égési sérülést okozhatnak

Nagyobb mennyiségű oldószergőz belégzése álmosságot, émelyegést okozhat, károsíthatja a központi idegrendszert, és hosszú távon növelheti a rákos megbetegedés kockázatát. Még nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik légúti panaszokban vagy magas vérnyomásban szenvednek. Tartsuk távol a munkaterülettől a gyerekeket és a háziállatokat.

Csak lassan!

Óvakodjunk a metilán-klorid-tartalmú szerektől! Bár gyorsak és hatékonyak, a legmérgezőbb oldószerek közé tartoznak.

Ma már több vizes alapú festékoldó szer kapható. Ezek jóval kevésbé ártalmasak, de lassabban fejtik ki hatásukat. Míg a metilén-kloridos festékoldó szerek 15-20 perc alatt eltávolítják a régi festék- vagy lakkréteget, a biztonságosabb vizes alapú szerek esetében ez több óráig tart. Utóbbiak emellett egyenetlenné teszik a fa felületét, így használatuk után még csiszolásra is szükség lehet.

A festék- és lakkoldó szerek használatára elő kell készülni! Amikor munkához látunk, már legyen kéznél minden szükséges védőfelszerelés.
Sok esetben azonban nincs is szükség oldószerekre hiszen a régi festék gépi vagy kézi csiszolással eltávolítható vagy leégethető. Az újbóli festés előtt csiszolópapírral tegyük simává a fafelületet. (Ha a régebbi festék ólmot tartalmaz, eltávolítását bízzuk szakemberre!)

Biztonságos módszer

Mindig tartsuk be az alábbi óvintézkedéseket:
Viseljünk védőszemüveget, hosszúnadrágot, hosszú ujjú inget és oldószerálló, vastag gumikesztyűt.
Viseljünk maszkot. Erősen mérgező oldószerek használatakor aktívszén-szűrős maszkot vegyünk fel: ez a részecskéket és a mérgező gőzöket is kiszűri.
Nyissuk ki az ajtókat, ablakokat. Használjunk ventilátort a gőzök eltávolításához. Ennél is jobb, ha a szabadban dolgozunk.
A felület, amelyen dolgozunk, vastag újságrétegekkel, ne rongyokkal takarjuk le.
Munka közben ne dohányozzunk!
Legyen kéznél egy vödör víz, hogy a ránk fröccsenő oldószert le tudjuk mosni!
Munka után az ecseteket és szerszámokat oldószerbenziben mossuk ki, a bőrünket pedig a szaküzletekben kapható vegyszeroldó szappannal mossuk le. A lekapart festék veszélyes hulladék, ne tegyük a háztartási szemétbe!
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi