Újító Találmányok: Eldobható Pelenka

Az eldobható pelenkát marion Donovan találta fel 1951-ben. A ma már nélkülözhetetlen pelenkán kívül több mint egy tucat, a mai napig használt találmányt is jegyez.

Pár eldobható pelenka használat közben
Az amerikai Marion Donovan találékony családba született. Az apja, Miles O’Brian és ikertestvére, John feltaláltak egy ipari esztergapadot, és 1906-ban megalapították a South Bend Lathe társaságot. Az édesanyja halála után az akkor hétéves Marion szinte minden idejét apja gyárában kezdte tölteni.

1939-ben szerzett diplomát a philadelphiai Rosemont College-ben, méghozzá angol irodalom szakon, majd a Harper’s Bazaar és a Vogue magazinoknál dolgozott segédszerkesztőként, mielőtt férjhez ment volna James F. Donovan bőrimportőrhöz. Házasságkötése után főállású családanya lett.

Az állás feladása jó döntésnek bizonyult Marin Donovan karrierje szempontjából. Első találmányát a gyerekei ihlették. A hagyományos textilpelenkát gumibugyival viselték, de a gumi magába zárta a nedvességet és kiütéseket okozott a babának. Donovan elhatározta, hogy megtalálja a megoldást.

Keresni kezdte a megfelelő anyagokat. A zuhanyfüggönnyel kezdte. Sok mindent kipróbált, és az ejtőernyőselyem bizonyult a legjobbnak. A Donovan-féle légáteresztő, a nedvességet magába záró pelenka 1949-ben a piacra is került. Az ötlet akkora sikert aratott, hogy Donovan maga nem volt képes kielégíteni a piaci igényeket, ezért egymillió dollárért eladta az ötletét az amerikai Keko Corporationnak, amely megkezdte a tömegtermelést.

Marian Donovan és 9 hónapos lánya, Sharon társaságában, 1947-ben
Donovan találmányát, a biológiailag lebomló, cserélhető papírbelsővel ellátott ejtőernyőselyem pelenkát lassan felváltotta az eldobható pelenka (amelyet azóta is kritizálnak, mert nem bomlik le teljesen). Ezt a Procter and Gamble dobta piacra 1951-ben, Pampers néven.

1958-ban Donovan építészdimplomát szerzett a Yale Egyetemen, és később maga tervezte a házát Connecticutban. 1998-ban bekövetkezett haláláig vagy egy tucatnyi találmányt szabadalmaztatott, a több ruha felakasztását lehetővé tevő „Big Hanguptól” a „Zippity-Do”-ig, ami a hátul cipzáras ruhák segítség nélküli felhúzását teszi lehetővé.

Tudtad?

Marion Donovan a fia, James miatt kezdett el a pelenkákon gondolkodni. James F. Donovan Most már urológusként dolgozik.

Marion Donovan egyszer ezt nyilatkozta: „Sose tartottam magam feltalálónak. A találmánym szinte magától történt meg kis lépésekben, ahogy a szükség ösztökélt.”

1998-ban, egy évvel Marion halála után, Christine lánya ezt mondta: „Egyike voltam az ösztökéknek.”

Jamie Lee Curtis amerikai színésznő is szabadalmaztatott egy pelenkát, amin zsebek vannak a törlőkendő számára.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi