Helyes Ágy- és Párnaválasztás

Az ágy az otthonunk egyik legfontosabb bútordarabja. Nemcsak az éjszakai pihenés, de a nappali közérzet is függ az ágyunk minőségétől. Jól tudja ezt mindenki, aki megtapasztalta már egy-egy álmatlan éjszaka kínját. Különösen a hátfájósoknak kell ügyelniük arra, milyen ágyban alszanak, mert a hátfájás a megfázás után a második leggyakoribb betegség. Gyakran a gyógymód egészen egyszerű: ki kell cserélni az ágyat.


Milyen a tökéletes ágy? Semmiképpen sem kőkemény. A rugalmatlan matrac tovább ronthatja a hátfájást. A hátnak arra van szüksége, hogy jól alá legyen támasztva, de ugyanakkor kényelmesen feküdjön. Az alátámasztás mértéke függ a súlytól és a testmagasságtól. Aki magas és súlyos, jobban jár egy keményebb matraccal, míg aki kis termetű és törékeny, annak puhábbra van szüksége.

Ma már zavarbaejtően sokféle ágy és ágybetét kapható. A legnépszerűbb a különféle rétegekkel borított rugós típus. Mivel ezek különböző keménységűek, ki-ki a neki legmegfelelőbbet választhatja. Mindazonáltal egy habszivacsból készült matrac is megfelelően alátámasztja a hátat, ha azt kényelmesebbnek találjuk a rugós ágybetétnél.

Ha valaki még nagyobb kényelemre vágyik, választhat a különféle bio- és vízágyak között, vagy vásárolhat állítható keretű ágyat. A légágynak rugók helyett légkamrái vannak, melyeket a kívánt mértékben felpumpálhatunk. A mai vízágyak már stabilabbak, mint a régebbi típusok. A súlytalanság érzése, amit ezek az ágyak kínálnak, enyhítheti az ízületi fájdalmakat vagy a hátfájást.

Egyeseknek azonban nehezükre eshet az ilyen ágyba való be- és kiszállás. Nekik, ill. a légzőszervi problémákkal küszködőknek igazi megváltást jelentenek az olyan ágyak, amelyeknél a fej-, ill. lábrész magasságát szabályozni lehet. A légzőszervi problémákkal küszködőknek is segítséget jelentenek ezek a típusú ágyak.

Matracvásárlás

A szakértők azt tanácsolják, hogy tízévente vegyünk új matracot. Vásárláskor ügyeljünk a következőkre:
Feküdjünk legalább 20 percet minden kiszemelt matracon. Ha dupla ágyba veszünk matracot, a párunkkal együtt próbáljuk ki.
Ha megmozdulunk vagy az oldalunkra fekszünk, a matrac támassza jól alá a gerincünket, de legyen elég rugalmas a csípő és a váll kényelmes elhelyezésére.
Ha rugós ágybetétet vásárolunk, ellenőrizzük a rugók számát. Minél több a rugó, annál keményebb az ágy. Az epedás ágybetétnek legyen legalább 300 rugója.
A legjobb támasztékot nyújtó rugós ágybetét középen kissé magasabb (keresztirányban).
Ha az ágybetétre még külön matracot is használunk, akkor a kettőt együtt cseréljük le. Ha nem így teszünk, lerövidítjük az új matrac élettartamát.

Az ágy betegséget okozhat?

Sok matrac és párna töltőanyaga kellemetlen szagú, irritáló lehet. A vegyszerekre érzékeny embereknél ez fejfájást vagy hányingert okozhat, ill. allergiás reakciókat válthat ki. Az ún. vasalást nem igénylő ágyneműt formaldehiddel kezelik, ami álmatlanságot, köhögést vagy bőrkiütést okozhat.


E problémák elkerülése érdekében vásároljunk természetes anyagból: pamutból, lenvászonból készült ágyneműt. Az ágyban és a párnákban allergének bújhatnak meg. Leginkább a poratka, ami néhány hónap alatt ellepheti az új matracot. Ha hajlamosak vagyunk az allergiára, akkor a ágybetétet, a matracot és a párnákat húzzuk be légzáró vagy atkabiztos huzattal, és toll- vagy pamutpárna helyett szintetikus rostokkal töltött párnát használjunk. Ezeket is cseréljük ki legalább kétévente.

A rugós ágybetétet kéthavonta forgassuk meg úgy, hogy a fej- és lábrész helyet cseréljenek, illetve havonta fordítsuk meg.
Kipróbálhatjuk az antimikrobális ágyneműket is, amelyek a poratkát elriasztó anyagokat tartalmaznak. A polietilén bevonatok nem jelentenek megoldást, mert ezek az anyagok is a gyermekeknél asztmát kiváltó anyagokat bocsátanak ki.

Párnák

A matrachoz hasonlóan a párna is támassza alá a gerincet anélkül, hogy merevséget okozna. Fontos, hogy a nyak természetes helyzetben pihenjen. A párnát megvásárlás előtt próbáljuk ki: ne legyen se túl puha, se túl kemény. Az ideális méret: kb. 40 x 80 cm.  Csak a fej nyugodjon a párnán, a váll a matracon. A párna kövesse a nyak görbületét. Anyaga kiválasztásakor gondoljunk az allergiaveszélyre is.

Ne súlyosbítsuk a hátfájásunkat azzal, hogy hason fekve alszunk. Ennek megakadályozására próbáljunk ki egy testpárnát, ami 1,5  m hosszú is lehet. Oldalt fekve helyezzük a párnát hosszában magunk mellé és a behajlított térdeink közé. Ezzel tehermentesíthetjük a derekunkat, és megakadályozzuk, hogy hasra forduljunk.

Biztonságos gyerekágyak

Máig ismeretlen ok miatt halnak meg csecsemők az ún. bölcsőhalál következtében. Nem tudni, hogy a fekhelynek van-e ebben szerepe.

Az emeletes ágyak veszélyesek lehetnek. A felső ágyról leesve a gyerekek komoly sérüléseket szenvedhetnek. Az is előfordulhat, hogy a kisgyerek beszorul a védőrács és a matrac közé.

Az ilyen tragédiák megelőzése érdekében:
Csak az érvényes biztonsági szabványoknak megfelelő babaágyat vásároljunk. Használjunk ezekben kemény, sima felszínű matracot, amelyik jól illeszkedik az ágyba és 15 cm-nél nem vastagabb.
Soha ne tegyünk a matracra műanyag borítást vagy lepedőt.
Csecsemőt ne altassunk vízágyon, felnőtt méretű matracon, párnán vagy más puha felületen.
Soha ne engedjünk 6 évnél fiatalabb gyereket az emeletes ágy felső szintjének védőrácsai elég erősek-e. A rács legyen legalább 13 cm-rel magasabb, mint az ágyba jól illeszkedő matrac felső széle.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi