Mire Kell Ügyelni az Aeroszolos Flakonok Használatakor?

Óvatosan az aeroszollal! A frizura rögzítéséhez
válasszunk inkább pumpás terméket, ami kisebb
kockázatot jelent az egészségre.
Igaz, ami igaz, az aeroszolos spraykről rossz kép alakult ki. Az általános vélemény szerint az aeroszolok károsak a környezetre, kerülni kell a használatukat. A múltban valóban ez volt a helyzet, ma már azonban nem.

Ne használjunk klórtartalmú hajtógázt!

Az aeroszolos termékek korábban hajtógázként tartalmaztak klór-fluor-szénhidrogéneket (CFC). A 70-es években rájöttek, hogy ezek károsítják a Föld ózonpajzsát, és sok országban betiltották, ill. korlátozták használatukat. Magyarországon 1993 közepe óta tilos a CFC-k aeroszolos hajtógázként való alkalmazása.

2004 májusáig meglévő berendezésekben lehetett használni visszagyűjtött, regenerált CFC-hűtőközegeket, 2005-ig pedig meghatározott gyógyszeradagokat kibocsátó, hermetikusan zárt adagolóeszközökben CFC hajtógázokat. Ezek ma már csupán olyan honvédségi alkalmazásokban engedélyezettek 2009-ig, ahol nem állnak rendelkezésre megfelelő helyettesítő anyagok.

Ám az aeroszolok legújabb generációja is hordoz bizonyos egészségügyi kockázatot. Sok ilyen termék tartalmaz olyan hajtógázokat és oldószereket, amelyek rendkívül tűzveszélyes, illékony szerves vegyületek, továbbá hozzájárulnak a szmog kialakulásához. A propánbután-keverékek a legelterjedtebbek. Ezek számos gyorsan száradó termékben is megtalálhatók, így a pumpás spraykben, parfümökben és hajzselékben is.

A spray belégzésének kockázata

Az aeroszolok használatának legnagyobb veszélye, hogy belélegezhetjük a vegyszert. A permet finom részecskéi mélyen behatolhatnak a tüdőbe, és könnyen felszívódnak a véráramba, ezáltal károsítva egészségünket.

Egyre több tinédzser lélegzi be az aeroszolos flakonok permetét olcsó kábítószerként. A „szipuzás” oxigénhiányt okoz a tüdőben és az agyban, egyes esetekben agykárosodást vagy halált okozhat. A szülőknek ismerniük kell a figyelmeztető jeleket: megváltozik a gyermek étvágya vagy alvási szokásai, kiütések vagy hólyagok jelennek meg a szája körül, hangulati ingadozások figyelhetők meg nála, vagy vegyszerszagú a lehelete.

Biztonságosabb szerek

Háztartási tisztítószerek, fényezők, hajápolók, rovarirtók vásárlásakor az aeroszolok helyett válasszuk a pumpás termékeket. Bár ezek is tartalmazhatnak illékony szerves vegyületeket, nincs bennük hajtógáz, és az általuk kibocsátott permet nagyobb cseppekből áll, így kisebb a véletlen belélegzés veszélye. Legjobb, ha szén-dioxiddal vagy sűrített levegővel készült sprayket használunk, és tartózkodunk a gyorsan száradó termékektől. Végül, ha feltétlenül aeroszolos sprayre van szükségünk, mindenképpen tartsuk be a használati utasítást!

Az aeroszolos spray biztonságos használata

Az aeroszolokat  jól szellőző helyen használjuk, és ne lélegezzük be a permetet. A benne lévő porlasztott vegyi anyagok a tüdőbe kerülve felszívódhatnak a véráramban, és fejfájást, szédülést, émelygést és légzési zavarokat okozhatnak.
Ellenőrizzük, hogy megfelelő irányban van-e a szórófej, nehogy a spray a szemünkbe kerüljön vagy az arcbőrünkre fújjuk.
Tartsuk távol az aeroszolos flakonokat a sugárzó hőtől és nyílt lángtól. Még egy közeli tűzhely melege is okozhat túlnyomást, és a flakon felrobbanhat.
A kiürült flakonokat dobjuk a háztartási szemétbe. Soha ne szedjük szét, lyukasszuk ki vagy égessük el a kiürült flakonokat.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi