Vegetáriánusok

Mind több kutatás mutat rá a növényi alapú étrend előnyeire. Segítségével több krónikus betegség kockázata csökkenthető. Mindaddig, amíg ügyelünk rá, hogy sokféle ételből megfelelő mennyiséget fogyasszunk, még akkor is hozzájutunk az összes szükséges tápanyaghoz, ha vegánok (szigorú vegetáriánusok) vagyunk, vagyis a hús és a hal mellett a tojást és a tejtermékeket is kizárjuk az étrendünkből. Csupán át kell gondolnunk a dolgokat.


Előnyök

Mát az is legalább 20%-kal csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mondják az Amerikai Rákkutató Intézet szakértői. Egy több mint 4000, az étrend és a rák összefüggéseivel foglalkozó tudományos tanulmányból egyértelműen az derült ki, hogy a rák kockázatának csökkentése szempontjából kulcsfontosságú a növényi alapú étrend. Élő bizonyítékai ennek a mediterrán és az ázsiai országok lakói, akiknél kisebb a rákos megbetegedések gyakorisága.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a vegetáriánusok sok egyéb betegségre is kevésbé hajlamosak: a szív- és érrendszeri betegségekre, a szélütésre, a felnőttkori cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, sőt, talán a vesekövességre, az epekövességre és a csontritkulásra is. 48 koszorúér-beteg vizsgálat alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a vegetáriánus étrend talán még vissza is fordíthatja a keringési betegségeket.

A növények e számos előnyös tulajdonsága a bennük lévő antioxidánsoknak (béta-karotin, C-vitamin, szelén), rostoknak, folsavnak, káliumnak és egyéb, sajátosan növényi vegyületeknek tulajdonítható.

Táplálkozási aggodalmak

Minél kevesebb fajta ételt tartalmaz az étrendünk, annál nehezebb hozzájutnunk az összes szükséges tápanyaghoz. Az állati eredetű terméket egyáltalán nem fogyasztó vegánok szervezetében pl. könnyen hiány léphet fel B12-vitaminból (ez csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg) és D-vitaminból. A növényi tápanyagokkal bevitt kalcium, vas és cink nehezebben szívódik fel, mint az, amit állati táplálékokkal fogyasztunk el. Még a tejet és tojást fogyasztó vegetáriánusoknak (ovo-lakto-vegetáriánusoknak) is ügyelniük kell étrendjük változatosságára, hogy elkerüljék a tápanyaghiányt.

Mi van a levesben? Egy finom zöldségragu teljes értékű és tápláló étel, ha fehérjetartalmú csicseriborsót vagy más hüvelyeseket is adunk hozzá.
Gyakran dúsítják a szójatejet és gabonapelyheket B12-vitaminnal. Ez utóbbiak, akárcsak a szárazbab és az aszalt gyümölcsök, vasban is gazdagok. A vas felvételét C-vitamin fogyasztásával fokozhatjuk. Az olajos magvak és a babfélék kiváló forrásai a cinknek, a kalcium-szükséglet pedig tofu, kalciummal dúsított narancslé és brokkoli fogyasztásával elégíthető ki.

Önmagában egyik növényei eredetű táplálék sem tartalmat teljes értékű fehérjéket, de azok, akik gabonát és babféléket vagy olajos magvakat is esznek minden szükséges aminosavhoz hozzájutnak: e táplálék-kombinációk fehérjéi együttesen teljes értékűnek számítanak. A vegetáriánusok a biztonság kedvéért multivitamin- és ásványianyag-tablettákat is szedhetnek.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi