Újító Találmányok: Irodalom

A mai könyvesboltok széles választékát kínálják az olvasnivalónak az értékesebb kemény fedeles kiadványoktól a puha kötésű szerelmes regényekig. Az első puha kötésű könyveket használat után el lehetett dobni. A vonatok utasainak készült könnyű olvasmányok első példánya 1841-ban került piacra Németországban.

Penguin-könyvek 1930-ból
Az irodalom valójában mítoszok, legendák, romantikus történeteket, népmesék, eposzok ismételt elbeszéléséből alakult ki. Lehetetlen megmondani, melyik mű érdemelte ki elsőként az irodalmi alkotás címet, de néhány modern műfaj kezdetei elég jól meghatározhatók. Sir Walter Scott, a híres skót regényíró művét, a Waverley-t 1814-ben adták ki első ízben. Meghatározott történelmi időszakban vitte el olvasóját, s bemutatta a taglalt időszak szokásait és jellegzetes képviselőit. Mások is követték Scott példáját, de kétségtelenül a Waverley volt az úttörő a történelmi regények sorában.

„Az orangután rémes gyilkosságot követ el.”
Arthur Rackham illusztrációja
Edgar Allan Poe A Morgue utcai
kettős gyilkosság című elbeszéléséhez (1935)
Az angol Mary Shelley Frankenstein című, 1818-ban megjelent művét gyakran nevezik az első tudományos-fantasztikus műnek, valójában az úgynevezett gótikus horrorregény műfajába tartozik. A francia Jules Vernét tartjuk az első sci-fi írónak, aki a kor tudományos felfedezései ihlette hihetetlen történeteket talált ki. Első regénye, az Öt hét léghajón (1863) nagy siker lett, de igazából az Utazás a Föld középpontja felé (1864) és az Utazás a Holdba (1865) című regényeivel jelölte ki az új műfaj sajátosságait.

Az amerikai Edgar Allan Poe első detektívtörténeteit a Graham”s Magazine adta ki 1841-ben, ugyanabban az évben, amikor Németországban megjelent az első puha kötésű könyv. A német Christian Bernhard Tauchnitz még ebben az évben megkezdte Collection of British and American Authors (Brit és amerikai szerzők gyűjteményes kötete) című sorozatának kiadását, amely az Európába érkező angol és észak-amerikai turistáknak készült puha kötésű, angol nyelvű könyveket foglalta össze.  A sorozat első kötete az angol Edward Bulwer-Lytton Pelham című műve.

A szélesebb tömegek könyvéhségének kielégítésére 1935-ben Allen Lane megalapította az angol Penguin könyvkiadót. A kiadó vezetői állítólag éppen azon vitatkoztak, melyik állat nevét válasszák, amikor a gépíró bekiáltotta a pingvin szót. Edward Young, a rajzoló az egész délutánt a londoni állatkert pingvinjei mellett töltötte, s másnap előállt a híres logóval. Allen Lane szerint a logó tökéletes, mivel a pingvin egyfajta „ méltóságteljes nyegleséget” testesít meg.

Tudtad?

Előkerült a leghosszabb ideig kikölcsönzött könyv? A brémai érsek életrajzát a cambridge-i Sydney Sussex College könyvtárából vették ki 1668-ban, és 1956-ban vitték vissza, miután a könyv a norfolki Houghton Hallban előkerült.

Voyages Extraordinaires. De la Terre á la Luna. Autour da la Lune, Jules Verne (1860-as évek)
Jules Verne korábban operalibrettókat írt.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi