A Megfelelő Világítás

Az elektromos világítóeszközökről jószerivel tudomást se veszünk, pedig fényt hoznak az életünkbe. Ámde lakásunk és munkahelyünk megvilágítása nagyobb hatással van az egészségünkre, mint gondolnánk.


Melyik a legjobb fényforrás?

Az izzólámpa – Edison találmánya – úgy működik, hogy az áram felizzít egy volfrámszálat  amely fényt áraszt magából. Ez a fény kellemes a szemnek, meleg árnyalata a délutáni napsütésre emlékeztet. Az izzólámpák hatékonysága azonban nem valami jó: az energia java része nem fénnyé, hanem hővé alakul át.

Sokkal jobb hatásfokú és jóval tartósabb az izzólámpa helyére csavarható kompakt fénycső, amely ibolyántúli (UV-) sugárzás segítségével készteti fénykibocsátásra a fénycső belső oldalán lévő bevonatot. Csakhogy ennek is megvannak a hátrányai. A hagyományos fénycső barátságtalan, kékes fényt áraszt, amelynek tükröződései megerőltetők a szem számára. Ráadásul ez a fényforrás másodpercenként mintegy 120-szor felvillan, amit ugyan nem veszünk észre, de egyeseknél fejfájást vagy migrént okozhat. A hibás fénycső rendszertelen villogása az arra hajlamosaknál epilepsziás rohamot is kiválthat.

A kompakt fénycsőre szerelt szűrők lágyabbá és melegebb árnyalatúvá teszik a fényt, amely így már jobban hasonlít a természetes fényhez. Ennél is jobbak (bár meglehetősen drágák) a szeles spektrumú fénycsövek, amelyek fénye nagyon hasonló a napfényhez. Ha olyan helyiségben használjuk, ahol sok időt töltünk, tovább maradunk éberek és jobb a munkánk hatásfoka, sőt talán még a hangulatunk is.

Halogénlámpák

A halogénlámpák az izzólámpákkal azonos módon működnek, de az égő halogéngázzal van töltve, ami meghosszabbítja az izzószál élettartamát. Ragyogó fehér fényt árasztanak, amely az egész helyiséget bevilágítja – de ennek ára van: az igen magas hő. Az izzó hőmérséklete az 540 C fokoz is elérheti, így a vele érintkezésbe kerülő függönyök, ruhák és egyéb éghető anyagok könnyen lángra kaphatnak. Szerencsére az újabb lámpákat már megfelelő védőborítással gyártják, és a gyártók ingyen kínálnak védőburkolatot régebbi lámpáikhoz. Mindazonáltal ne hagyjuk égve a halogénlámpákat, ha kimegyünk a helyiségből, és az állólámpákat olyan helyre tegyük, ahol a legkevésbé valószínű, hogy a gyerekek vagy a háziállatok felboríthatják őket.

Mi a legjobb az olvasáshoz?

Felejtsük el azt a régi „bölcsességet”, hogy ha rossz megvilágításban olvasunk, az árt a szemnek – ez nem igaz. Az viszont tény, hogy jobb megvilágítás mellett könnyebben olvasunk és dolgozunk. 10 éves korban még könnyen olvasunk egy 40 wattos izzó fénye mellett is, de 60 évesek többségének már 100 wattos izzóra van szüksége.

A halogénlámpákat hőérzékeny kapcsolóval látják el, amely automatikusan kikapcsolja a túlhevülő lámpát, mielőtt tüzet okozna.
Csakhogy a világos és sötét területek közti túl nagy különbség is megterheli a szemet. Optimális esetben az olvasáshoz és munkához használt megvilágítás mintegy háromszor legyen erősebb a helyiség általános megvilágításánál. Áttetsző lámpaernyőt válasszunk – selyemből, pergamenből vagy vászonból készültet –, amely a fény egy részét felfelé és oldalra is átengedi, de a javát lefelé vetíti. Az asztali lámpát úgy helyezzük el, hogy teljesen megvilágítsa a munkafelületet vagy a könyvet, de a testünk ne vessen rá árnyékot. Az a legjobb, ha a lámpát magunk elé helyezzük, úgy, hogy az ernyő pereme a szemünkkel egy magasságban vagy kicsit lejjebb van.

A számítógéppel végzett munka esetében más a helyzet, hiszen ott maga a képernyő is fényforrás. A monitort úgy állítsuk be, hogy csak valamivel legyen világosabb, mint a helyiség, ahol vagyunk! Ha a közelben ablak van, a monitort úgy állítsuk be, hogy csal valamivel legyen világosabb, mint a helyiség, ahol vagyunk! Ha a közelben ablak van, a monitort arra merőlegesen helyezzük el, hogy a felületen ne tükröződjön vissza a napfény. Arra is ügyeljünk, hogy a billentyűzet jól legyen megvilágítva.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi