Kalmár Airlines

A tintahalak képesek saját erőből felemelkedni a levegőbe – és vitorláznak.
Ez a híresztelés már 1892 óta létezik. Azóta ugyanos mindig akad olyan szemtanú, aki azt állítja, hogy repülő tintahalakat látott, néha akár több mint száz állatot magában foglaló csapatokat.

A tintahal mint a vitorlázórepülő - a kép az Atlanti-óceán déli részén készült.

Anthony Pierce fotográfus és Bob Hulse kutató 2011 őszén készített felvételeikkel mára eloszlatták az eddigi kétségeket – és a tények még a képzeletet is felülmúlják. Például Hulse egyik képsorozatán látható, ahogy nyílt tengeri tintahalak testük hosszának többszörösét teszik meg a levegőben. Ilyenkor a torpedó formájú testük végén található oldalsó uszonyaikat, valamint a szárnyként működő, a kitárt fogókarok közötti hártyát használják. Emellett az állatok erős vízsugarat is kibocsátanak a haladási sebesség eléréséhez.


A Hawaii Egyetem tintahalkutatója, Richard Young szerint mindenekelőtt ez a sugárhajtás tette ilyen látványossá a felvételeket. Míg a halaknak általában az uszonyaikkal való előrehaladáshoz kell a víz, addig a tintahalak esetében a vízben és a levegőben egyaránt érvényesül az ellenerő elve. A levegőben ráadásul , ahol hiányzik a víz ellenállása, ez a meghajtása még hatékonyabb. Ron O’Dor, a kanadai Halifaxben található Dalhousie Egyetem tintahalakat tanulmányozó szakembere is arra keresi a választ, hogy az állatok hogyan kerülnek a levegőbe.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi