Földünk: Valahol Szökik a Levegő

Bolygónk évmilliók óta évente legalább 63 000 tonna oxigént ad le a világűrbe. A szivárgást több mint 30 éve, műholdas mérésekkel fedezték fel. Ez idáig azonban senki nem tudott magyarázatot adni arra, minel köszönhetően kapnak akkora lendületet az oxigénatomok, hogy legyőzzék a Föld tömegvonzását. Az úgynevezett elhagyási sebesség ugyanis másodpercenként 11,2 kilométer.

Kék atmoszféra, fekete világűr: a Föld légburka egyre vékonyodik

A Kirunában működő Swedish Institute of Space Physics fizikusai megfejtetté a rejtélyt. A négy európai Cluster szonda adatai szerint a sarkokon folyamatosan lövellnek a világűrbe elektromosan töltött oxigénnyalábok. Ezek az ionok 100 és 1000 méteres másodpercenkénti sebesség közötti tempóban egészen a légkör pereméig száguldanak az elektromágneses mezők vonalai mentén.

Ez azonban még nem elég nagy sebesség az oxigén szivárgásához. Az utolsó löketet ezek a részecskék magától a mágneses mezőtől kapják: ez ugyanis lüktetve változtatja irányát, és parittyaként működve véglegesen a világűrbe repíti az ionokat, ahol aztán a napszelek sodorják magukkal őket.

Ezek szerint lassan elfogy a Föld levegője? Bolygónkat csaknem 5,13 billiárd tonnányi levegő veszi körül, ebből hozzávetőleg 1,2 billiárd tonnányit teszi ki az oxigén. 2,5 milliárd év leforgása alatt becslések szerint ennek legfeljebb 18 százaléka távozott a világűrbe. A folyamat tehát rendkívül lassan zajlik.

1 Megjegyzések

Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi