A Finom Csokoládé - Miért Jó?

A csokoládé kakaóbabból készül, csakúgy, mint annak idején Mexikó és Közép-Amerika őslakosainak kedvenc kesernyés itala. A spanyol hódítók nádcukrot adtak hozzá, és ez az édes változat afrodiziákumként lett népszerű az európai arisztokraták körében. A kakaóvajat azonban csak a 19. században vonták ki a kakaóbabból, és ekkor készítették az első csokoládét.




Több mint csábító 

A csokoládé bővelkedik energiában, amit zsír és cukor formájában tartalmaz. Mindazonáltal ne tekintsük ellenségnek. A csokoládé (különösen az étcsokoládé) rezet tartalmaz, ami segíti a vas felszívódását. Emellett található benne egy antioxidáns, az úgynevezett alfa-tokoferol, az E-vitamin egyik formája.

Más antioxidánsok, a fenolok jelenlétét is sikerült kimutatni benne. Ezek az anyagok a vörösborban is előfordulnak. Kutatók szerint a borban lévő fenolok gátolják a „rossz” LDL-koleszterin képződését, ami érelzáródást okozhat. Abban viszont nem biztosak, hogy a csokoládéban található fenolok ugyanígy hatnak. Ha igen, akkor ez jó hír a csokoládéfüggőknek: egy 42 g-os szelet tejcsokoládéban körülbelül annyi fenol van, mint 1,5 dl vörösborban.

Rovására írható ugyanakkor, hogy gyomorégést és inkontinenciát okozhat, és az arra hajlamosaknál elősegíti a vesekövek képződését. Széles körben elfogadott vélemény, hogy a csokoládé migrénes fejfájást vált ki, bár egy közelmúltbeli vizsgálat szerint inkább csak akkor, ha földimogyoróval és alkohollal együtt fogyasztják.


A vágy tárgya

A csokoládé nem okoz olyan módon függőséget, mint a nikotin vagy a kábítószerek, mégis a kedélyállapotra gyakorolt pozitív hatása lehet az egyik oka annak, hogy oly sokan vágynak rá. Kimutatták, hogy a csokoládé egyik összetevője a marihuána hatóanyagához hasonlóan hat az agyra: enyhe eufóriás érzést okoz. Ez magyarázatot adhat arra, hogy az emberek miért vigasztalódnak csokoládéval, ha nyomott hangulatban vannak.

Annak, hogy a nők a menstruáció előtti napokban nagyobb mértékben kívánják a csokoládét, más oka lehet. Feltételezik, hogy az agyban a szerotonin, ami a jó közérzetért felelős, a nők ciklusának ezen időszakában csökken. A csokoládé pedig emeli a szerotoninszintet.


Fogyókúrázóknak

Megengedhetünk magunknak egy kis csokoládét, miközben ügyelünk a súlyunkra is, ha követjük az alábbiakat.
• Sütéshez-főzéshez használjunk kakaóport. Az íze olyan, mint a csokoládé, de nincs benne annyi zsír és energia.
• Amikor édességet eszünk, a nagyon zsírtartalmú tejcsokoládé helyett válasszunk félédeset.
• Együnk töltelék nélküli csokoládét. A mogyoró, a tejszín és a kókusz még több zsírt tartalmaz.
• Igyunk alacsony zsírtartalmú csokoládés tejet. Így kevesebb csokoládét és több kalciumot fogyasztunk


Hiedelmek a csokoládéról

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi