Az Élet Leve

A búzát a magyar népnyelv életnek nevezi, hiszen belőle készül legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A gabona erejét azonban úgy is hasznosíthatjuk, ha a létfontosságú hatóanyagokban gazdag zöld búzából és búzacsírából nyert, készen is kapható vagy magunk készítette egészséges italt fogyasztjuk.



Búzacsíraital

A csírázó búzamagból vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag üdítőitalt készíthetünk. A fehérjék és az esszenciális amoniosavak mellett tartalmazza a B-vitaminok teljes arzenálját, amelyet idegerősítő hatására nagy szüksége van a mai túlhajszolt embereknek, valamint A-, C-, D- és E-vitamint. Bővelkedik ásványi anyagokban: vas, flour, magnézium, kalcium, foszfor, cink, króm, kálium, kobalt és mangán egyaránt megtalálható benne.

Akár házi készítésű Béres cseppnek is nevezhetnénk, hiszen vérszegénység, vitamin- és
ásványianyag-hiány esetén ugyanúgy használható, mint neves rokona. Májtisztító, gyulladásgátló, antioxidáns, emésztéskönnyítő, baktérium- és vírusölő szer. Aktivizálja a legyengült immunrendszert, valamint a ráksejteket feloldó B- és T-limfocitákat.

A búzacsíra-kivonat rákmegelőző és –gyógyító hatását bizonyítja, hogy megtalálható a 93 százalékos rákmegelőző hatással rendelkező Cytoflavinban. Kúraszerű alkalmazása ajánlott mindazoknak, akiknek vastagbelében elszaporodtak a káros anyagokat termelő rothasztóbaktériumok és penészgombák. Vérszegénységet gyógyító hatása olyan esetekben is érvényesül, amikor a klasszikus szintetikus gyógyszerek már csődöt mondanak. Bár mellékhatása nincs, fogyasztása csak 14 éven felülieknek ajánlott. Felnőttek szinte korlátlanul ihatják, vékony- és vastagbélgyulladásban, nyombél- és vastagbélfekélyben szenvedők, illetve szervátültetettek kivételével.

Elkészítése: Egyszerre mindig csak annyi búzát csíráztatunk, amennyit egy nap alatt el tudunk fogyasztani – ez kb. 40 g. A búzaszemeket alaposan átmossuk, majd tányérban vagy csíráztatótálban 4 napig áztatjuk. Közben naponta egyszer vagy kétszer átmossuk tiszta, állott vízzel, éjszakára pedig leterítjük neves vászonnal.

A 4. napon, amikor a csírák elérik a 2-3 mm-es nagyságot, és a legtöbb bioaktív anyagot tartalmazzák, magostul összeturmixoljuk. A pépet két részre osztjuk, az egyik elkészítjük magunknak, a másik adagot hűtőben tároljuk, de előzőleg felöntjük kakukkfűteával, ami megakadályozza, hogy a pép penészesedésnek induljon. Az italt a reggeli, illetve az esti étkezés előtt egy órával isszuk meg, C-vitamint nem tartalmazó, szénsavmentes ásványvízbe, gyümölcsébe, gyógyteába vagy ízlés szerint joghurtba, kefirbe keverve.

Búzafűlé

A zöld búzafű kipréselt leve aminosavakon, enzimeken és klorofillon kívül A-, B-, C- és F-vitamint, valamint több mint 90 féle, a szervezet számára fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz – köztük a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen kalciumot és a vörösvérsejteket építéséhez szükséges vasat.

Vértisztító és méregtelenítő hatása miatt sokan fogyasztják alkalomszerűen, tisztítókúrákban, de egyre többen vannak, akik a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés zálogát látják benne, hiszen a búzacsíritalhoz hasonlóan rákellenes hatású, erősíti az immunrendszert, serkenti a májműködést, és gyógyítja a vérszegénységet.


Elkészítése: Kétmaroknyi átmosott búzaszemet uborkásüvegbe teszünk, és az üveget kétharmadáig feltöltjük vízzel. Reggel leöntjük a vizet, a szemeket átmossuk, és az üveget lekötjük gézzel. Tizenkét óra múlva egy lapos tányérra kb. 5 cm-es vastagságban földet terítünk, és elrendezzük rajta a búzaszemeket úgy, hogy összeérjenek.

A földet kissé megnedvesítjük, és letakarjuk egy műanyag tállal. Három nap múlva levesszük a tálat, és a földet folyamatosan nedvesen tartjuk még 6-12 napon keresztül, amíg a búzafű megfelelő nagyságúra nem nő. A lemetélt zöld levét kipréseljük, és azonnal megisszuk.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi