A Babos Borsó Veszélyes

Kísérlet bizonyítja a transzgenikuson módosított élelmiszerek ellenőrizhetetlen kockázatait.

A canberrai „Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” munkatársa, Thomas Higgins babból származó géneket ültetett be borsónövényekbe azzal a céllal, hogy ellenállóvá tegye utóbbiakat a borsókártevő (Bruchus pisorum) lárvájával szemben. Ezek a lárvák ugyanis a borsóba fúrva fészkelik be magukat a termésbe, jelentős károkat okozva ezzel a termelőknek.



Amikor azonban Higgins mezei egereken tesztelte a manipulált borsó iránti toleranciát, a kísérleti állatok mind tüdőbetegek lettek. Ennek oka pedig a borsó proteinszerkezetének megváltozásában rejlik. A fehérjeláncokat lezáró, és a beavatkozás miatt módosult cukormolekulák ugyanis elsősorban a tüdőt megtámadó, allergiás reakciót váltottak ki az egerekből. Ezzel pedig bebizonyosodott, hogy a génmanipuláció által egykor ártalmatlan élelmiszerek válhatnak az egészségünket fenyegető veszéllyé.

A kockázatok pedig elméletileg előreláthatatlanok, mivel javarészt ismeretlen, hogy mi és hogyan változik meg a beavatkozások hatására. A Higgins által is elvégzett intenzív vizsgálatok az EU-ban nem kötelező jellegűek.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi