10 Munka, Ami Már Nem Létezik

Sokféle munka van manapság, ami 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt nem létezett, például közösségi média elemző, alkalmazás fejlesztő, stb. De mégis mi történt az összes régi munkával?  Ez a lista számos olyan munkatípust tartalmaz, amik az egykori dinoszauruszok sorsára jutottak.


Ezen foglalkozások nagy részének eltűnése egyszerűen a technológiai fejlődésnek tulajdonítható. Mivel a modern bowlingpálya olyan bonyolult rendszerből épül fel, amely összegyűjti a labdákat és a bábukat, így nincs többé szükség bábuszedőre. A megfelelő hűtés elterjedésével pedig a jégvágók is a múlt részeivé váltak.

Míg a világ munkanélküli diákjai, polgárai nem értenek egyet vele, valószínűleg mégis egy jó dolog, hogy a legtöbb ilyesféle munka eltűnt. Ezen munkák közül néhány nagyon veszélyes volt, és sok feladat elvégzéséhez gyermekeket is alkalmaztak.

1. Bábuszedők

A modern berendezések már szükségtelenné teszik, hogy élő emberek - jobbára fiúk - állítsák fel a ledöntött bowling bábukat.




2. Emberi ébresztőóra

Ezeket az embereket arra fogadták fel, hogy a munkába indulókat időben ébresszék fel. Ehhez hosszú botokat, kavicsokat, esetleg fúvócsövet használtak, ezekkel csaptak zajt az illető ablakán. Az ébresztőórák megjelenésével kihalt ez a szakma is.





3. Jégvágó

A hűtőszekrény és a modern hűtési technikák elterjedése előtt a jégvágó biztosította a hűtéshez szükséges jeget. A jégvágók általában tavak befagyott tükrén dolgoztak, gyakran extrém hidegben. Nem volt veszélytelen munka.




4. Hangtükör-riasztó

A radar előtt mindenféle "csodamasinákat" használtak a közeledő ellenséges repülők felderítésére. Az akusztikus tükrökkel és lehallgató-berendezésekkel felszerelt gépezetek mai szemmel rendkívül furcsának, sőt: nevetségesnek tűnnek.




5. Patkányfogó

A patkányfogókat egész Európában alkalmazták, hogy gátat vessenek a patkányok elszaporodásának. A modern irtószerek és -módszerek elterjedésével ez a szakma is megszűnt.





6. Lámpagyújtó

A gázlámpák meggyújtása volt a feladatuk, az elektromos világítás elterjedésével leáldozott az idejük.




7. Faúsztató

Manapság kamionokkal és vasúton szállítják a rönkfákat, ám egykor hivatásos faúsztatók szállították a rönköket a folyókon úsztatva.



8. Telefonközpontos

Régen elképzelhetetlen volt nélkülük a telefonálás: ők kapcsolták a hívott számot, amit a hívó bemondott.




9. Sírrabló

A 19. században az egyetemek hivatásos sírrablókat bérelték fel, ássák ki a sírból a holttesteket, hogy az orvosnövendékek a lehető legproffeszinálisabban tudják gyakorolni az anatómiát.



10. Felolvasó, ki gyári munkásokat szórakoztatott

Manapság már csak a kubai szivargyárakban találhatunk olyan munkást, akinek az a dolga, hogy kollégáit felolvasással szórakoztassa.



Munkák leírásának forrása: szeretlekmagyarorszag.hu
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi