A krokodil és az aligátor ugyanaz? Ezek a két hüllő közti különbségek

A természeti világ tele van lenyűgöző lényekkel, melyek közül sokukra rábukkanhatunk városaink állatkertjeiben, televíziós műsorokban, vagy akár a természetben is. Két olyan állat, mely gyakran összetévesztésre kerül és mégis különleges különbségeket mutat, az aligátor és a krokodil. Mindkettő lenyűgöző lény, hatalmas méretű, páncélozott bőrrel és éles fogakkal. De vajon mennyire vagyunk tisztában a közöttük lévő különbségekkel?



Mikor a krokodilokról és aligátorokról beszélünk, könnyen elcsábulhatunk a gondolattal, hogy ugyanazon állatokról van szó csak más a nevük. Valójában azonban számos fizikai és biológiai különbség található közöttük. Miért fontos tudni a különbségeket? Azért, mert az aligátorok és krokodilok nemcsak különböző helyeken élnek, hanem eltérő magatartást és igényeket is mutatnak. Áttekintjük ezeket a különbségeket, hogy a jövőben könnyebben meg tudjuk őket különböztetni, és mélyebben megértsük mindkét állat érdekességeit.

Tudtad?AligátorKrokodil
ÉlőhelyFőleg édesvízi területeken.Tengerpartokon, sós vagy sósodó vizekben, és édesvízi területeken.
OrrRövidebb, szélesebb, U alakú orr.Hosszabb, keskenyebb, V alakú orr.
FogazatA negyedik alsó fog nem látszik a becsukott szájban.A negyedik alsó fog látszik a becsukott szájban.
MéretÁltalában 3-4,5 méter (néhány alfajnál rövidebb).4-7 méter (fajtól függően akár ennél is hosszabb lehet).
SúlyÁltalában 230-450 kg között.450-1000 kg között (a legnagyobb fajok esetében).
SzínSötétzöld vagy fekete.Zöldes, barna vagy sárgás árnyalatok.
Sebesség vízbenAkár 40 km/h.Akár 29 km/h.
Sebesség szárazföldönAkár 48 km/h.Akár 32 km/h.
Viselkedés emberekkelÁltalában kevésbé agresszívak az emberekkel.Némelyik faj, mint a sósvízi krokodil, veszélyesebb az emberekre.
ElterjedésFőként az USA-ban és Kínában találhatók.Sokféle kontinensen megtalálhatók.
BőrpikkelyekA hátukon lévő pikkelyek szélesebbek és kevésbé élesek.Élesebb és magasabb pikkelyek a hátukon.
Hőmérséklet szabályozásNapozással és vízben hűsöléssel szabályozzák hőmérsékletüket.Hasonlóan, de gyakran a szájukat nyitva tartva is hűtenek.
RejtőzködésVíz alatti barlangokban vagy növényzettel benőtt helyeken rejtőznek.Vízben, növényzettel fedve vagy sáros területeken rejtőznek.
TáplálékHalak, madarak, kisebb emlősök és rovarok.Halak, madarak, nagyobb emlősök, sőt néha más krokodilok is.

Krokodilok és az aligátorok múltja

Ahhoz, hogy teljesen megértsük az aligátorok és krokodilok közötti különbségeket, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, honnan származnak és hogyan fejlődtek az idők során. Ezek a lények a dinoszauruszok korában kezdtek el fejlődni, így az ősi múltjuk mélyen gyökerezik a Föld történetében.

Az aligátorok és krokodilok közös ősökkel rendelkeznek, de az evolúciós útjuk különböző irányokba haladt. Míg az aligátorok főként az északi féltekén, különösen Észak-Amerikában és Kínában alakultak ki, addig a krokodilok a déli féltekén, többek között Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában fejlődtek.

Sarcosuchus, a krododilfélék lehetséges őse

A krokodilok kialakulása során számos alfajra oszlottak, amelyek a mai napig is léteznek, és különféle éghajlatokon és élőhelyeken találhatók meg. Ez magyarázza, hogy miért találhatók meg széles körűen, az édesvízi tavaktól a sós tengerekig.

Az aligátorok evolúciójában kevesebb változás történt, és ma is csak néhány fajuk létezik. Ez az oka annak, hogy elsősorban csak Észak-Amerikában és Kínában találhatók meg. Ezen kívül az aligátorok édesvízi környezetben élnek, melyek jobban megfelelnek számukra.

Érdekes tény az is, hogy léteznek olyan hüllők, melyek a krokodilokhoz és aligátorokhoz hasonlítanak, de teljesen külön állnak tőlük, mint például a kajmánok vagy a gavialok. Ez csak további bizonyíték arra, hogy a természet mennyire változatos és összetett.

Különbségek megjelenésben

Az aligátorok és krokodilok közötti különbségek közül talán a leginkább észrevehetőek a megjelenésükben találhatók. Bár mindkét állat hasonló formával és szerkezettel rendelkezik, apró részleteikben jelentős eltéréseket mutatnak.

Orrforma

Az aligátorok és a krokodilok orrának formája eltérő, ami segíthet megkülönböztetni őket egymástól. Az aligátoroknak széles, lekerekített, U alakú orruk van, míg a krokodiloknak hosszú, hegyes, V alakú orruk. Az alakbeli különbség azt jelenti, hogy az aligátorok nagyobb erőt tudnak kifejteni a szájuk révén, ami hasznos a kemény páncélú gerincesek, például a teknősök feltöréséhez. Ezenkívül felülről nézve az aligátorok orrának körvonalai olyanok, mint egy U betű, míg a krokodilok orra inkább V alakú. Érdemes megjegyezni, hogy a mocsári krokodilnak az aligátoréhoz hasonló, lekerekített U alakú orra van.

A képen jól látható a krokodil és az aligátor fogazatának különbsége: míg az aligátor felső állkapocs fogai eltakarják az alsó fogakat, addig a krokodilnál a felső és alsó állkapocs fogai egymásba kapaszkodva látszanak.

Fogazat

Mindkét aligátornak és krokodilnak nagy, késre hasonlító fogai vannak, amik oldalról könnyen láthatóak. Azonban vannak néhány különbségek a fogazatukban:

A felső fogsor csak az aligátornál látható, mivel a felső állkapcsa szélesebb, mint az alsó, így amikor becsukja a száját, az alsó fogsor eltűnik. Ezzel szemben a krokodil felső és alsó állkapcsa kb. egyforma széles, így amikor becsukja a száját, mindkét fogsor látható marad, mintha fogakkal teli vigyor lenne az arca.

Az aligátor széles, U alakú orra és a krokodil hosszabb, V alakú orra látható, bemutatva a két állat jellegzetes orrformájának különbségeit.


A krokodilok fogai hegyesek és élesek, mert a széttépésre vannak kialakítva. A krokodil harapása kb. 3700 psi erősségű (1.6 tonna nyomóerő). Az aligátor fogai általában tompák, az állkapcsa a zúzásra van kialakítva. Elég erős ahhoz, hogy összezúzza a teknősök kemény páncélját.

A krokodilok fogai görbébbek, míg az aligátoré egyenesebbek. Ennek oka lehet, hogy a krokodilok több halat esznek, az aligátorok pedig több teknőst.

Amikor nyitva van az aligátor vagy a krokodil szája, rengeteg fog látható, de nincs nyilvánvaló különbség köztük. Ez megváltozik, amikor teljesen becsukják a szájukat; ilyenkor könnyű megkülönböztetni őket. A krokodilnál az állkapocs oldalán lévő negyedik fog mindkét oldalon kilátszik az alsó állkapocs alól. Az aligátornál viszont, amikor becsukja a száját, az összes fog eltűnik a látótérből.

Bőrpikkely-szín

Mind az aligátorok, mind a krokodilok különböző színekben pompáznak, ami megkönnyíti a megkülönböztetésüket. Az aligátorok általában sötét színűek, a feketétől a sötétzöldig terjednek, míg a krokodilok tipikusan világosabbak, az olajzöldtől a barnáig.

Az aligátorok felül feketék vagy szürkék, alul krémszínűek, míg a krokodilok többnyire zöldek vagy barnák. A színkülönbség az eltérő élőhelyeiknek köszönhető. Az aligátorok az édesvizeket részesítik előnyben, míg a krokodilok általában sósvízi élőhelyeken találhatóak. Emellett a krokodilok pettyezett, foltos mintázatúak, ami segít beolvadniuk az algák és a talaj közé, míg az aligátoroknál ez nem jellemző.

Aligátorok és krokodilok viselkedése

Az aligátorok és a krokodilok viselkedésében is vannak különbségek, amivel megkülönböztethetőek:

Agresszivitás

A krokodilokat általában agresszívebbnek tartják, mint az aligátorokat. A krokodilok híresek arról, hogy megtámadnak bármit és bárkit aki az útjukba kerül, beleértve az embert is. Ezzel szemben az aligátorok hajlamosabbak a passzivitásra, és jellemzően csak akkor támadnak, ha provokálva érzik magukat.

Élőhely

Az aligátorok az édesvizeket részesítik előnyben, míg a krokodilok a sósvízi élőhelyeken találhatóak. A krokodilok jobban tolerálják a brakkvizet, mert a nyelvükön sómirigyek vannak, amivel kiszűrik a sót. Bár az aligátoroknak is vannak ilyen szerveik, úgy tűnik, elvesztették a képességüket a só jelentős mennyiségű kiválasztására, ezért  preferálják inkább az édesvizeket.

Természet

A krokodilfélék különböző fajainak eltérő a természete. Az aligátorok a félelmetes kinézetük ellenére is szelídebbek és könnyebben szelídíthetőek, míg a krokodilok az aligátorokhoz képest nagyon agresszívak.

Zsákmány

Az aligátorok alkalmazkodó zsákmányolók, vagyis valószínűleg nem fognak üldözőbe venni, hacsak nem provokálod őket. Táplálékuk sokféle zsákmányból áll, mint halak, teknősök, madarak és emlősök. Ezzel szemben a krokodilok hajlamosabbak nagyobb zsákmányokat vadászni és ölni, mint zebrákat, antilopokat, sőt akár embereket is.
Fontos megjegyezni, hogy bár az aligátorok és a krokodilok viselkedése eltérő, mindkettő veszélyes állat, amit mindenképp el kell kerülni.

Rombuszkrokodil futkározik

Egyéb különbségek

Párzási szokások
Az aligátorok és krokodilok párzási rituáléi is eltérnek. Az aligátorok gyakran hangos hívó hangokat adnak ki, hogy vonzzák a párt, míg a krokodiloknak kifinomultabb, vizuális és hangi kommunikációs technikáik vannak a párzás során.

Élethossz
Bár mindkét állatfaj hosszú életű – egyes egyedek akár 35-75 évig is élhetnek a fogságban – az aligátorok általában gyorsabban nőnek az első néhány évben, míg a krokodilok növekedése lassabb, de hosszabb ideig tart.

A krokodilok és aligátorok élőhelye és magatartása közötti különbségek nemcsak az állatok sajátos biológiájának és evolúciójának eredménye, hanem a környezetük és az élelemforrásaik hatására is kialakultak. 

Érdekességek az aligátorokról és krokodilokról

A krokodilok és aligátorok a Föld egyik legősibb és legmeghatározóbb állatai közé tartoznak. Bár sokan azonnal a veszélyre és a hatalmas állkapcsokra asszociálnak rájuk, ezek az állatok sokkal többek, mint pusztán ragadozók a vízben. Rendkívül érdekes tulajdonságokkal és különleges életmóddal rendelkeznek, melyek egyedivé teszik őket a természet királyságában. Vegyük sorra azokat az izgalmas tényeket és információkat, amelyek talán még közelebb hozzák ezen lények valódi természetét!

Aligátorokról:

  1. Hidegállóak: Néhány aligátorfaj, különösen az amerikai aligátor, képes túlélni hidegebb környezeti hőmérsékleteket, és "hibernálni" a téli időszakban.
  2. Kék szemek: Az újonnan kikelt aligátoroknak kék szemük van, amely a korukkal sötétedik.
  3. Hangkommunikáció: Az aligátorok különféle hangokat adnak ki, mint például morgásokat és kiáltásokat, hogy kommunikáljanak egymással és területüket jelöljék.
  4. Védett állatok: Az amerikai aligátorokat a 20. század közepén kihalás fenyegette, azonban sikeres természetvédelmi programoknak köszönhetően állományuk stabilizálódott, és ma már veszélyeztetettnek sem számítanak.
  5. „Aligátor-tó”: Az aligátorok hajlamosak kisebb tavakat és csatornákat kialakítani, amelyeket "aligátor-tavaknak" hívnak. Ezekben a tavakban az aligátorok mélyítik a vizet, ami menedéket nyújt számukra a száraz időszakokban.

Krokodilokról:

  1. Hőmérsékletfüggő ivarérettség: A krokodilok tojásaiban az ivar a keltetés során uralkodó hőmérséklettől függ. Egy adott hőmérséklet-tartományban csak nőstények, míg egy másik tartományban csak hímek kelnek ki.
  2. Sókiválasztó mirigyek: A krokodilok rendelkeznek sókiválasztó mirigyekkel, amelyek segítenek a sók eltávolításában, ezáltal lehetővé téve számukra, hogy sós vizekben éljenek.
  3. Magas agyi kapacitás: A krokodiloknak viszonylag nagy agyuk van, és képesek tanulni és alkalmazkodni környezetükhöz.
  4. Hosszú életűek: Egyes krokodilfajok akár 70-100 évig is élhetnek a természetben.
  5. Érzékeny bőr: A krokodilok bőre érzékeny a változásokra, különösen a víz alatti rezgésekre. Ezen kívül rengeteg apró érzékelővel vannak ellátva, különösen az állukon, amelyek segítenek észlelni a közelben lévő zsákmányt.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi