A Szörfözők Királya - Szinte Végtelen Folyami Hullám Brazíliában

Zenei hasonlattal a szörfözés hagyományos módja egy kirobbanó erejű elektromos gitár-szólam, nem pedig szimfónia. A hullámlovasnak többnyire csak röpke jelenetek jutnak a tenger színpadán, hiszen a hullámok – több száz kilométernyi út után – pillanatok alatt megtörnek a parton. Nem úgy Brazíliában!


Ott jelenik meg az a rejtélyes szörnyeteg módjára vágtató árhullám, a pororoca, melynek neve „hatalmas robajt” jelent. Tavasszal és ősszel, újhold és telihold táján csokoládészínű vízfal ágaskodik fel – naponta kétszer – Észak-Brazília számos folyóján. A legféktelenebb óriáshullámok az Araguarin keletkeznek, letarolva s árvízzel öntve el a partokat.

Effajta árapály keltette szökőárhullám a világ más folyóin is rendszeresen előfordul, amikor a tenger felől érkező dagályhullám összeütközik a folyam ellentétes irányú sodrával.

Ám egy vérbeli szörfös nem szökik el a torkolati hullám elől. A pororoca hátán nem ritkák a tízperces menetek sem, amire először 1997-ben volt példa. Alex „Picuruta” Salazar brazíliai szörfbajnok rekordidőt, 37 percet szlalomozott a hullám hátán, miközben több mint 12 kilométert tett meg.



A maratoni hullámlovaglásnak is megvannak a maga veszélyei. „A kajmánok, a piranhák és a mérges kígyók dacára szenzációs élmény” – mondja egy tapasztalt kaliforniai szörfös, aki négy utat vezetett a brazíliai porocához.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi