Növények Csalóka Ízei

Együnk egyet a csalibogyó nevű növény fehér húsú terméséből. Azután szopogassunk egy szelet citromot – olyan édesnek fogjuk érezni,mint a cukrozott gyümölcsöt! A jelenség oka a bogyóban található mirakulin. Ez a vegyület nyelvünk édes ízt érzékelő receptoraihoz kötődik, a savanyú táplálék pedig aktiválja az ízlelőbimbókat.
Articsóka
A Nyugat-Afrikában őshonos csalibogyó mind népszerűbb az Egyesült Államokban: némelyek a barátaikat tréfálják meg vele, mások cukormentes édesítőszerként használják. Az 1970-es években mirakulint tartalmazó cukormentes édességek előállításával kísérleteztek, ám a próbálkozás abbamaradt, mert az élelmiszer-biztonságért felelős állami hivatalok évekig tartó kísérleteket írtak elő a reménybeli forgalomba hozatal előtt.

Csalibogyó
Az articsóka hasonló édesítő hatással bír. A benne lévő cinarin nevű vegyület módosítja az ízek érzékelését. Ha vizet iszunk rá, receptoraink úgy reagálnak, mintha cukor lenne az italban. Az articsóka azonban nyomába sem ér a csalibogyónak, amely rendkívüli a maga nevében. Persze az ára sem mindennapi: az Egyesült Államokban két dollárt is elkérnek egy-egy szemért.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi