Nem Lepke, Kabóca - Új Faj Magyarországon

Földünk egyetlen területének állatvilága sem marad változatlan. Magyarországon is szinte évente bukkannak fel korábban ismeretlen fajok – elsősorban rovarok –, amelyek egy része természetes úton érkezik hozzánk. Gyakoribb azonban, hogy az ember is szerepet játszik az új rovarok megjelenésében. A kereskedelem és a közlekedés révén ugyanis e jövevények rövid idő alatt földrésznyi távolságokat tehetnek meg. Sajnos nem kis hányaduk új hazájában veszélyes kártevő lesz. A burgonyabogár, az amerikai kukoricabogár és a balkáni eredetű vadgesztenye aknázómoly után most itt egy újabb hívatlan vendég.



Tavaly júliusban a találtak rá egy budapesti platánfán a amerikai lepkekabóca első hazai példányaira. A nagyjából egyforintos nagyságú rovar Észak-Amerikában őshonos, ám 1980-ban felbukkant Olaszországban. Később több helyről is kimutatták Franciaországtól Horvátországig, de azt feltételezték, hogy megmarad a mediterrán jellegű vidékeken. 2001-ben azonban Brno, 2003-ban pedig Bécs kertészeteiben és parkjaiban is felbukkant, mégpedig tömegesen. A faj Magyarországra valószínűleg Nyugat Európából származó fás dísznövényekkel érkezett, ám a nemzetközi kamionforgalmat sem zárhatjuk ki, mert első európai példányait mind forgalmas autópályák mellett találták.

Tavaly július óta a rovar az ország több pontján, a legkülönbözőbb fákon és cserjéken, sőt lágyszárú növényeken is megjelent. A lepkekabóca viaszos bevonatú lárvái a növények nedveit szívogatják, a felesleges tápanyagokat pedig cukros mézharmat formájában kiürítik.


A lepkekabócával fertőzött növények alatt a vendéglők, kertek bútorai és a parkoló autók ragacsosak lesznek. A mézharmatba beleragad a lárvákról lepergő viasz, és megtelepszik rajta a korompenész.
A lepkekabóca ellen szerves foszforsav-észterekkel végzett permetezéssel lehet védekezni, de szerencsére van egy környezetkímélőbb módszer is. Amerikai hazájában ugyanis egy ollós-darázsfaj élősködik a lárváiban: ezt a rovart Olaszországba már be is telepítették.

Ennek ellenére meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy a amerikai epkekabóca immár végérvényesen Magyarország faunájának tagja marad.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi