Pillangók - A Természet Ékszerei

A lepkék, pillangók "szörnyetegek"-ből alakultak szépségekké...A metamorfózis csodája:
Átalakulása során a hernyó bebábozódik, anyaga feloldódik, átrendeződik, és néhány héten belül lepkeként megszületik.

Fecskefarkú lepke
Farkasalma-lepke
Nappali pávaszem
Atalanta lepke
Nagy gyöngyházlepke

„Ha demonstrálni lehetne, hogy létezett valamely bonyolult szerv, amelyik talán nem tudott volna kialakulni számos, egymást követő, enyhe módosulások útján, elméletem teljesen romba dőlne”.(Darwin)
„Egyedül a metamorfózis alapján is romba dől az evolúció.” (W.Braun)
„Nincs semmi bizonyíték, ami megmagyarázná, hogy az élet ilyen figyelemreméltó terve (a metamorfózis) hogyan jött létre.” (P.Farb)

Hogyan alakult ki a genetikai anyag  mind a lárva, mind a felnőtt egyed részére?
Milyen mutációk tudták a csúszó-mászó lárvát repülő danaida-pillangóvá alakítani,
 amely képes 4600 kilométert navigálni gombostűfej méretű agyát használva?
Mennyire hihető az, hogy egy olyan bonyolult gépezet, mint pl. az autó, természetes folyamatok útján keletkezett?


És ha ez a szerkezet hirtelen szétmállana, majd két héten belül repülőgépként állna elő, akkor  vajon ki hinne abban, hogy mindez  csupán az evolúció terméke? (W.Braun)Nyilvánvaló, hogy az óriási mennyiségű információ, amely a lárva és a felnőtt egyed fejlődésének minden egyes állomását irányítja, már a kezdeteknél bele volt kódolva annak genetikai anyagába.

" Minél jobban megértjük a rovarszárnyak működését, annál gyönyörűbbnek és kifinomultabbnak látjuk tervezésüket. Minden szerkezet általában úgy van megtervezve, hogy a lehető legkevésbé deformálódjon, a működés pedig úgy, hogy kiszámítható módon mozogjanak a részek. A rovarszárnyak mindkét tulajdonságot ötvözik magukban, anyaguk rugalmas, felépítésük elegáns, éppen a megfelelő mértékű alakváltozást teszi lehetővé, és a lehető legjobban kihasználja a levegőt. Kevés hasonló dolog létezik, ha létezik egyáltalán.” (Robin Wootton, angol biológus)"A rovarok eredetével kapcsolatban teljes sötétségben tapogatózunk.” (Pierre Grassé, francia zoológus) A lepkeszárnyon kis pikkelyek zsindelyszerű rendszere, a "hímpor" adja a lepke színeit. Azonban ezt a színességet kétféle módon oldotta meg a Teremtő:  önmagukban a pikkelyek festékanyagai is képesek színeket adni a lepkeszárnynak, attól függően, hogy milyen mennyiségben tartalmazzák a pigmentanyagokat, pl. a melanint: fekete, barna, karotinoidokat: a narancs és vörös, stb.

Azok a ragyogó színek azonban, amelyek olyan széppé tesznek egy pillangót, a pikkelykék szerkezetéből adódóan válnak láthatóvá, a fénytörés
különböző  szögeitől függően.
A pillangószárny pikkelyeit nagy nagyításban, elektronmikroszkóppal szemlélve érdekes szerkezeteket láthatunk, amelyet fotonikus kristályoknak hívunk.

A lepkeszárnyak mintáiból kirakott abc is mutatja, milyen változatos
színek és formák találhatók ezeken a szárnyakon.

„Isten láthatólag úgy döntött, hogy nem rendhagyó és meglepő eseményekkel döbbent rá bennünket a létezésében való hitre, hanem inkább a természet művei révén győzi meg értelmünket önmagáról, mivel ezek a művek szerkezetükben nagy harmóniáról és elmésségről tanúskodnak, és világosan utalnak Teremtőjük jóságára és bölcsességére.” (G. Berkeley)


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi