Elhunyt Matthew Perry, a Jóbarátok Chandler-je

A hírek szerint Matthew Perry amerikai színész 54 éves korában elhunyt. A színészt, aki leginkább Chandler Bing megformálásáról volt ismert a Jóbarátok című sorozatból, holtan találták a los angeles-i otthonában szombaton - írja a TMZ amerikai lap, igazságügyi forrásokra hivatkozva. A Los Angeles Times cikke szerint a rendőrség szintén megerősítette Perry halálát.



A TMZ értesülései szerint a színészt egy jacuzziban találták holtan otthonában, a helyszínen pedig nem voltak kábítószerek.

A Los Angeles-i Rendőrség szóvivője a People magazinnak megerősítette, hogy a rendőrök egy 50-es éveiben járó férfi halálával kapcsolatban érkeztek a helyszínre, de nem erősítették meg az elhunyt személyazonosságát.

A TMZ-nek azt is elmondták, hogy nem történt idegenkezűség, az elsősegélynyújtókat pedig szívmegállás miatt hívták a helyszínre.

Perry a Massachusetts állambeli Williamstownban született 1969. augusztus 19-én, és Ottawában, Kanadában nőtt fel, ahol a későbbi kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val járt általános iskolába. Édesanyja újságíró és Pierre Trudeau miniszterelnök sajtótitkára volt, Justin apja. Édesapja, John Bennett Perry színész és modell volt.

Tinédzserként költözött Los Angelesbe. Miután pár vendégszerepet kapott a tévében, 1987-1988 között visszatérő szereplő volt a Boys Will Be Boys című sorozatban, mint Chazz Russell. Ezután szerepelt a Growing Pains-ben és a Sydney-ben is, de az igazi áttörést az NBC 1994-es emblematikus szitkomja, a Jóbarátok hozta meg számára.

Perry a szarkasztikus elköteleződés-fóbiás Chandler Binget alakította 10 évadon át, 2002-ben Emmy-jelölést kapott a szerepért. A Jóbarátok volt a 90-es évek legnépszerűbb sorozata, Perry és a színésztársai, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc és David Schwimmer végül epizódonként 1 millió dollárt kerestek.

A Jóbarátok

24 éves voltam, amikor bekerültem a sorozatba” – mondta a 2004-es Friends ... ‘Til the End című könyvben. „34 leszek, mikor véget ér, ezek pedig nagyon fontos évek valaki életében. Szóval ezt mind nyilvánosan csinálni... nehéz volt. Először azt érzed, hogy 'Híres vagyok, ez pontosan az, amire egész életemben vágytam.' De aztán belekerülsz abba a remete-fázisba, amikor azt gondolod 'Bárcsak mindenki abbahagyná a bámulást.' És aztán végül remélhetőleg átjutsz mindezen. Olyan dolgokat találsz az életedben, amik stabilizálnak, mint a családod és a jó barátok."

A siker ellenére Perry a kulisszák mögött függőségi problémákkal küzdött, 1997-ben és 2001-ben is elvonóra ment. 2016-ban a BBC Radio 2-nek azt nyilatkozta, hogy a Jóbarátok 3-6. évadának forgatására egyáltalán nem emlékszik.

2013-as People címlapsztorijában a színész beismerte, hogy alkoholt és Vicodint fogyasztott, amit egy orvos írt fel neki egy 1997-es jetski-baleset után.

„Nagy gondom volt az alkohollal és a gyógyszerekkel, és képtelen voltam abbahagyni” – mondta. „Végül olyan rossz lett a helyzet, hogy nem tudtam eltitkolni, és mindenki megtudta."

Aztán „valami kattant", és saját elvonót alapított Perry House néven a régi Malibu-i tengerparti házában.

Most azért tudok ennyire segíteni az embereknek, mert annyit szúrtam el korábban” – magyarázta. „Jó dolog, ha az emberek látják, hogy valaki, akinek korábban gondjai voltak az életben, most már nincs többé.

2015-ben a Phoenix House elvonó központ kitüntetésben részesítette tevékenységéért, és a The Hollywood Reporternek adott interjújában azt mondta: "Valaki nem tud 30 éven át drogproblémákkal küzdeni, aztán elvárni, hogy 28 nap alatt megoldódjon."

Amikor 2004-ben véget ért a Jóbarátok, Perry nehezen talált újabb tévés sikert:  a Sunset Stripen című sorozattal mindössze 22 epizódot élt meg 2006-07-ben az NBC-n.

Matt LeBlanc és Matthew Perry


2011-ben ő volt a társalkotója a Mr. Sunshine című vígjátéknak, de az ABC 9 epizód után törölte a műsort. 2013-ban az NBC-n futott egy évadon át a Go On című szitkomja. Ezután 2015-17 között Thomas Lennon oldalán főszerepelt A furcsa pár című CBS szituációs komédia újraindított változatának 3 évadában.

Perry emellett dolgozott egy The End of Longing (A vágyakozás vége) című darabon is, melyet 2016-ban mutattak be Londonban.

Filmes szerepei közé tartozik Bolond szél fúj (Fools Rush In), Bérgyilkos a szomszédom (The Whole Nine Yards), Pereld a nőt! (Serving Sara) és Megint 17 (17 Again).

Forrás: people.com
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi