Mit Kell Tudni a Szemcseppekről?

Aki egész nap számítógépes monitor előtt dolgozik vagy allergiában szenved, annak nem ismeretlen a kivörösödött és viszkető szem, amelynek megnyugtatására szemcseppet használ. Ám ne feledjük, hogy a szemcsepp csak akkor ér valamit, ha tudjuk, milyen problémára melyik összetételű csepp a legjobb.

A szemnek nehéz dolga van 

Szemünket nap mint nap rengeteg irritáló hatás éri. A szemcseppekkel az alábbi okok miatt kialakuló tünetek kezelhetők.
Túl sokáig használt kontaktlencse.
A monitor előtt eltöltött túl hosszú idő.
Úszás klórozott vízben.
Allergének, pl. pollenek.
Környezeti tényezők, pl. légkondicionáló, szárító hőhatás, szél, nap és légszennyezés (különösen a füst).
Gyógyszerek, pl. antidepresszánsok, véralvadásgátlók, antihisztaminok, vérnyomáscsökkentők, hormonok, fogamzásgátlók, vízhajtók, gyomorfekélygyógyszerek, nyugtatók és béta-blokkolók (Beszéljük meg orvosunkkal, mit válasszunk.)
Betegségek, pl. Sjörgen-szindróma, reumás ízületi gyulladás, pajzsmirigy-rendellenességek, cukorbetegség, asztma, Crohn-betegség. (Ha szemünkkel kapcsolatos panasz nem múlik el egy-két napon belül, forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy ez más komoly baj kialakulását jelzi.

Különféle cseppek

A recept nélkül kapható cseppek többsége az alábbi három kategóriába sorolható.
Gyulladáscsökkentő: megszünteti a kivörösödést.
Gyulladáscsökkentő-antihisztamin keverék: enyhíti a vörösséget és a viszketést.
Műkönny: nedvesíti a száraz szemet.



Mindhárom megnyugtatja a szemet, de jó tudni, mire kell vigyázni a használatukkor.

A gyulladáscsökkentő cseppeket, ill. az antihisztamint tartalmazó változatokat ne használjuk egy hétnél tovább, mert a kedvező hatás hamarosan az ellenkezőjébe csap át: visszatér a vörösség és a viszketés, sőt krónikussá is válik. Emellett a tetrahidrazolin-, nafazolin, vagy fenilephrin-tartalmú cseppek kötőhártya-gyulladást okozhatnak. Ennek jelei a vörös szem, viszketés, olyan érzés, mintha homokot szórtak volna a szemünkbe, és ragadó váladék, különösen ébredéskor. Ha a vörösség és a viszketés egy héten belül kialakul, vagy ha a problémák hét nap szemcseppentés után sem múlnak el, forduljunk orvoshoz.

A műkönnyet hosszabb ideig lehet használni, azonban olyan tartósítószert tartalmazhat, amely hosszú távon károsítja a szaruhártya felszínét, ami gyulladáshoz vezet. Ritkán a műkönny allergiás reakciókat válthat ki. Ezzel is forduljunk orvoshoz.

A krónikus szembetegségekre, pl. a szemviszketéssel járó allergiára, az orvos receptre kapható szemcseppet ír fel. Ezek antihisztaminokat, nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket, ill. szteroidokat tartalmaznak. Receptre kaphatók a zöld hályog kezelésére szolgáló szemcseppek is.

A természetes módszer

Először próbáljuk meg szemcseppek nélkül meggyógyítani szemünket:

Szemet erőltető munka közben gyakran pislogjunk.
Naponta négyszer 10-10 percre tegyünk nedves papírzsebkendőt behunyt szemünkre (különösen, ha számítógéppel dolgozunk).
Szabadban viseljünk napszemüveget.
A hajszárítót ne irányítsuk az arcunk felé.
Ügyeljünk, hogy ne érje közvetlenül a szemünket a fűtő- vagy hűtőrendszerekből kiáramló levegő, valamint a ventilátor keltette légáram.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi