Újító Találmányok: Sebtapasz

A ragtapaszt egymástól függetlenül, egy évtizeden belül találták fel az Atlanti-óceán mindkét partján. Az első a Johnson and Johnson volt 1921-ben a Band-Aid márkanevű termékkel, amit 1928-ban a brit Smith and Nephew Elastoplastja követett.

Egy Sir Alex Ferguson menedzser által mérgesen elrúgott stoplis cipő egyik stoplijának nyomát jelzi David Beckham szemöldökén a sebtapasz-kereszt.
A világ első sebtapaszát a Johnson and Johnson dobta piacra. A feltaláló a cég egyik alkalmazottja, Earle E. Dickinson volt, aki 1920-ban alkotta meg a terméket, amit a cég 1921-ben kezdett forgalmazni. A Johnson and Johnsont 1885-ben alapították sebészeti kötözőszerek – géz, ragtapasz, stb. – gyártására, így pont a profiljába illett ez a találmány is, ami azonban véletlenül, egy probléma megoldásaként született Dickinson különösen sérülékeny feleségének, Josephine-nek köszönhetően.

Josephine különböző sebesüléseinek bekötözése meglehetősen időrabló tevékenysége volt Dickinson számára, ezért úgy döntött, hogy előre elkészített sebtapaszokat készít a cég által gyártott ragtapaszokból és gézből. Letekert némi ragtapaszt, szabályos helyközönként elhelyezett rajta pár gézcsomót, síkos felületű papírral fedte be, hogy ne ragadjon rá, majd visszatekerte az egészet. Ezek után már csak annyit kellett tenni a felesége esetleges újabb sérülése esetén, hogy ebből levágnak egy keveset és a sebre teszik. Dickinson találmánya eleinte nem szerepelt túl jól a piacon, de miután a Johnson and Johnson 1924-ben előre levágott darabokban kezdte árusítani s nem tekercsben, a sebtapasz hamarosan a háztartások elengedhetetlen kelléke lett.

1928-ban, Nagy-Brittanniában egy másik típusú sebtapasz született meg, amit eredetileg a lábszárfekély kezelésére állítottak elő. A történet 1856-ban kezdődik, amikor az angol Thomas Smith vegyészeti tudására alapozva Hull városában saját gyógyszerészeti vállalkozást  hozott létre. Negyven évvel később az unokaöccse, Horatio Nelson Smith társ lett a cégben és 1928-ban, az akkor már egyedüli tulajdonos Horatio egy újfajta, ragadós, rugalmas sebtapaszt talált fel.

A magassarkú cipők egyik ikonja a női sarkon éktelenkedő sebtapasz.
A termék eleinte nehezen talált utat a vevőkhöz, amíg egy sebész nem írt egy cikket arról, hogy az új sebtapasz jótékony hatással van a lábszárfekélyes betegek sebeire, Smith pedig szét nem küldte ezt a cikket szinte mindenkinek az orvosi szakmában. Az új sebtapasz, az Elastoplast kisvártatva a Smith and Nephew’s legjobban menő árucikke lett.

Tudtad?

A Johnson and Johnson 1990-ben kezdte forgalmazni híres babahintőporát a sebészeti kötözőszerek gyártásának folyományaként. Egy orvos írt egy levelet a cégnek, amelyben megírta,  hogy egyik betege a cég ragtapasza miatt bőrpanaszokkal küszködik, és a cég ezután minden tekercs ragtapaszhoz mellékelt egy kis csomag hintőport is. A hintőport nemsokára népszerűbb lett, mint a tagtapasz, és megszületett a Johnson’s babahintőpor.

Mielőtt megkezdődött volna színészi karrierje, Brooke Shields egy Band Aid sebtapasz reklámban tűnt fel 1971-ben.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi