Nofretete Ráncai

A neve, Nofretete – megérkezett a szépség – tökéletességet sejtet. A berlini Ókori Múzeumban őrzött képmása pedig a tökéletes báj jelképe. De hogyan nézett ki valójában 3350 évvel ezelőtt Ehnaton fáraó felesége.


Most első ízben hoztak nyilvánosságra olyan felvételeket, amelyek feltehetően a fáraó feleségének igazi „gipszsmink” alatt rejtőző arcmását mutatják. 2007-ben, Alexander Huppertz, a berlini Charité Imaging Science Intézet radiológusának vezetésével egy kutatócsoport átvilágította a szobrot. Ennek során pedig kiderült, hogy a puhább felsőbb réteg alatt egy vésett szobor rejtőzik. A felvételekből ítélve Nofretete már idősebb nő volt, amikor kőbe vésték portréját, kivehetőek ugyanis a ráncok a száj körül és az arcbőrön, amelyeket egykor gondosan és meglepő élethűséggel faragtak meg.

Kr. e. 1340-ben a királyis szobrász először egy élethű ábrázolást készített, amit végül gipsz segítségével igazított a kor szépségideálhoz. Ezért finoman kiigazították szeme sarkait, ajkát és állát. Ma már csak az fedezhet fel a szobor felszínén néhány ráncot, aki alaposan szemügyre veszi.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi