Mit Kell Tudni a Vegytisztításról?

A száraz vegytisztítás előnye, hogy az öltönyök, gyapjúholmik és kényes selyemruhák tisztán, vasaltan érkeznek vissza, nem fakulnak ki és nem mennek össze. Vannak azonban árnyoldalai is: a vegytisztítás folyamán mérgező vegyszereket alkalmaznak, ami egészségügyi veszélyeket rejt nemcsak az ügyfelek és az alkalmazottak, hanem a tisztítók fölött vagy szomszédságában lakók számára is.

A vegytisztítás piszkos munka. A folyamat valójában nem „száraz”, csak abban az értelemben, hogy nagyon kevés vizet használnak hozzá. A ruhákat folyékony vegyszeres oldatba merítik, amely kioldja a foltokat anélkül, hogy felszívódna a szövetbe. Elterjedt vegytisztító anyag a triklór-etilén, a benzol és a formaldehid, de leginkább egy szénhidrogén származék, a perklór-etilén. Ez utóbbi anyagról korábban feltelezték, hogy rákkeltő is lehet. Egyéb hatásai közé tartozik, hogy izgatja a bőrt, a szemet és az orrmelléküregeket, ill. fejfájást, szédülést és hányingert okozhat. Tartós belélegzése károsíthatja a központi idegrendszert, a májat, valamint a vesét.

A vegyszerrel való érintkezés minimalizálása érdekében vegyük le a nylonzsákot a frissen tisztított ruháról, és néhány órára akasszuk ki a szabad levegőre vagy egy jól szellőző helyiségbe (ne a zsúfolt gardróbba vagy a hálószobába). Ha a tisztítóból rendszeresen különösen erős vegyszerszagot árasztva jönnek vissza a ruhák, akkor keressünk másik vegytisztítót.

A perklór-etilén

Aki vegytisztító közelében él vagy vegytisztítóban dolgozik, jobban ki van téve a mérgező anyagoknak. Az olyan lakóépületekben, ahol vegytisztító működik, valószínűleg magasabba a levegő perklór-etilén-szintje. Bár az EU-ban és hazánkban is a vizsgálatok eredményeként törölték a perklór-etilént a rákkeltő anyagok közül, az egészség- és környezetvédelem érdekében szigorúan szabályozzák a kibocsátási határértékeket.

Kevesebbet tisztíttassunk

Az alábbi hasznos tippek segítségével csökkenthetjük a tisztítandó ruhák mennyiségét és a velük járó egészségügyi kockázatokat.

Csak azokat a ruhákat tisztíttassuk, amelyek ezt kifejezetten igénylik. Ha lehet, válasszuk inkább a kímélő kézi mosást.
Az öltönyök rendszeres kikefélésével és vasalásával elérhetjük, hogy ritkábban kelljen tisztíttatni őket.
Vásároljunk inkább otthoni mosással tisztítható ruhákatA távlatok

Hamarosan találkozhatunk néhány új, nem mérgező tisztítási eljárással. Már működnek „nedves tisztítók”, ahol vizet, gőzt és biológiailag lebomló szappanokat használnak. A vizsgálatok szerint ez a módszer a ruhák mintegy 80%-ánál sikeres. Egy napon talán a ruhatisztító cégek is inkább a környezetbarát anyagokat választják, pl. a folyékony szén-dioxidot.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi