Támad a Földigiliszta – A Kedvelt Csali az Északi Keményfaerdőket Fenyegeti

Minnesota és más észak-amerikai tájak csodás keményfaerdeiből eltűnőben van az avar – a levelek és egyéb szerves anyagok vastag, korhadó szőnyege. A hosszú évek során fölhalmozódott rétegek hónapok alatt a töredékükre fogyatkoztak, s sokszor már ahhoz sem elegendőek, hogy táplálják a vadvirágokat, menedéket nyújtsanak a madaraknak és más állatokban, óvják a fák gyökereit vagy meggátolják az eróziót. S hogy ki tehet erről? A földigiliszta!


Tudniillik errefelé a giliszta nem őshonos: a kártevő európai fajok élő halcsaliként érkeztek e tavakban bővelkedő vidékre. A horgászok gyakran az erdőben szórják ki maradék „kukacaikat” – talán abban a hitben, hogy ezzel jót tesznek a talajnak. Ám ami hasznos a városban és a kertben, az nem tesz jót az erdőben, hisz ott a legtöbb növény az avarban történő csírázáshoz alkalmazkodott.

Egy új keletű tanulmány szerint a giliszták megduplázhatják a felszíni talajréteg sűrűségét, jelentősen csökkentve ezzel annak víz- és tápanyagmegtartó képességét. Szerencsére a giliszták lassúak, évente legföljebb tízméternyit vándorolnak.

Tavaly Minesota összes élőcsalit árusító boltjába elküldtek egy tájékoztatót, amely bemutatja, mekkora kárt okoznak az erdőben elengedett giliszták. Az illetékesek a károk ellen már nem sokat tehetnek, csak abban reménykednek, hogy a közvélemény tájékoztatásával legalább lassíthatják az „idegen” előrenyomulását.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi