Mit Kell Tudni a Palackozott Vízről?

Napi minimum négy pohár tiszta víz újrahidratálja, felfrissíti és megújítja szervezetünket. De hogyan biztosítsuk, hogy a víz, amit iszunk, tényleg tiszta legyen? Sokan a palackozott vízben bíznak – évről évre több fogy el ezekből a termékekből. Előfordulhat azonban, hogy a drága palackozott víz semmivel sem jobb, mint a csapvíz. A különbség megállapításához tanulmányozni kell a palackozott vizek címkéit, és nem árt ismerni a helyi csapvíz minőségét.


A feliratok megfejtése

A palackozott víz forgalomba hozását szigorú egészségügyi előírások szabályozzák. A minőségi szabványok, a gyártási folyamatokkal és a címkék felirataival szembeni követelmények egyértelműek. Lássunk néhány, a címkéken található kifejezést.

Forrásvíz. Föld alatti forrásból gyűjtött víz, ami természetes módon érkezik a felszínre. Ha a föld alatti forrás vizét fúrt kútból veszik, akkor a víznek azonos összetételűnek kell lennie azzal, ami természetes felszíni vízként megjelenik. A forrásvíz oldott ásványianyag-tartalma nem lehet több 500 mg/l-nél.

Ásványvíz. Megfelel a forrásvíz definíciójának, de oldott ásványianyag-tartalma több mint 500 mg/l.

Kútvíz. Ugyanaz, mint a forrásvíz, de nem természetes úton jut a felszínre. A vizet lefúrással, vagy más módon keletkezett lyukból hozzák a felszínre.

Artézi víz. Artézi kútvízként is ismert. Olyan kútból származik, amely áthatol egy vízzáró (pl. agyag-) rétegen, és a vizet egy alatti elhelyezkedő víztartó rétegből (homok, kavics) nyerik.

Tisztított vagy desztillált víz. Forrásból, kútból, városi vízhálózatból származó víz, amelyet desztillálással vagy szűréssel kezelnek. Árusítják ioncserélt vízként is.

Szénsavas palackozott víz. Természetes vagy hozzáadott szénsavat tartalmazó palackozott víz.

Mit igyunk?

Míg a palackozott vizek 75%-a védett, föld alatti forrásokból származik, a városi ivóvizet egyes helyeken felszíni vizekből, tavakból, folyókból veszik (Magyarországon csak a vezetékes víz elenyésző hányadát). A csapvíz minőségét szabványok írják elő, és a vízszolgáltatóknak ezeket az előírásokat kell követniük a helyi vízminőség biztosításához.

Különféle szennyeződések miatt azonban előfordulhat, hogy a csapvíz nem felel meg ezeknek a szabványoknak. A talajvíz véletlenszerű szennyeződése mérgező vegyi anyagokkal, a víztisztító állomás műszaki hibája, vagy a kutak elárasztás egy nagyobb esőzés vagy árvíz során oda vezethet, hogy fertőző parazita, pl. Cryptosporidium parvum vagy Giardia kerül az ivóvízbe. Ha ennek a gyanúja felmerül, forduljunk a helyi közegészségügyi hatósághoz.

FIGYELEM! Sok városi vízzel ellentétben a palackozott vízből hiányozhat a fogszuvasodás ellen védelmet nyújtó fluor. Ha a család csak palackozott vizet fogyaszt, kérdezzük meg fogorvosunktól, hogy nincs-e szükség fluor szedésére.
A forrásból származó vagy más föld alatti eredetű palackozott víz esetében kevés a kockázata, hogy tartalmaz Cryptosporidiumot. Az ilyen típusú vizek bizonyos mértékig védettek a rovarirtó szerektől, műtrágyától és ipari hulladékoktól is.

Gyenge immunrendszerű egyéneknek gyakran azt tanácsolják, hogy igyanak desztillált vizet. Ez a fajta palackozott víz gyakorlatilag mentes az oldott szárazanyagtól. Lehet, hogy az íze nem olyan jó, de nem tartalmaz kórokozókat.

Ami a palackozott ásványvizeket illeti (gyakran importált termékek), táplálkozási szempontból nincs semmiféle különleges hatásuk, de gyakran magas a nátrium-tartalmuk.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi