Amikor "Brummog" a Gyomor - Ami Lendületbe Hozza az Emésztést

Kinek van manapság ideje, hogy úgy istenigazából élvezzen egy étkezést? Mindennek gyorsan kell mennie, még az evésnek is. Aki lendületbe akarja hozni a beleit, jobban teszi, ha alaposan átgondolja a dolgokat.

Lekváros pirítós reggelire, csokoládé a tízórai szünetben, ebéd az étkezdében és virsli zsömlével vacsorára. Sokfelé így néz ki a táplálkozás. A lényeg, hogy az ember minél gyorsabban jóllakjon. Mert kinek van ma már ideje bármire? Végül mindig az étkezések húzzák a rövidebbet.

A zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék nem hiányozhatnak az étlapról. Ezek az élelmiszerek gazdagok az oly fontos ballasztanyagokban, így tisztítják a bélfalainkat.
És velük együtt sajnos, az egészséges emésztőrendszer is. Mert a zsíros, gyorsan bekapott étel kiüti a gyomrot és a beleket. Telítettségérzés, puffadások és székrekedés a következményei, ha a belek sztrájkolnak. Ilyenkor valósággal kínszenvedéssé válik az ücsörgés a csendes zugban.

A székrekedés gyakran kellemetlen telítettségérzet kíséri, ami nemritkán csak akkor enyhül, amikor az ember végre ürített. Az érintettek ezenkívül ritka vagy kemény székletre is panaszkodnak. Bár léteznek súlyos megbetegedések is, mint a Parkinson-kór (reszkető bénulás) és különböző gyógyszerek (epilepszia, magas vérnyomás elleni szerek, antidepresszánsok és vaskészítmények), melyek obstipációt (a székrekedés orvosi elnevezése) okozhatnak, a bél renyheségét elsősorban mégis az életstílusunk okozza.

A stressz, a mozgáshiány, a lelki megterhelések, a helytelen táplálkozás és a túl kevés folyadék fogyasztása nem csak bennünket, hanem az emésztési traktust is lebénítják.

Hektika, stressz és helytelen táplálkozás – egyaránt bénítják az emésztést

De mi a teendő, kérdezi az ember, ha megkönnyebbülésre vágyik. Sokak számára azonban még ez sem elegendő ok arra, hogy felkeresse az orvosát. Csak az érintettek tíz százaléka keres tanácsot és segítséget a szakembernél. Túl kellemetlen az emésztés témája, mintsem az ember szívesen beszélne róla. Még az orvossal sem.

Ha mégis, akkor a páciensek csak felszínesen és pontatlanul írják le a szenvedéseiket. Pedig a sikeres kezeléshez nagyon fontos a helyes diagnózis, mert a székrekedés gyógyítható. Gyors segítséget ígérnek a hashajtók. Az olyan készítmények, melyek például bisacodyl hatóanyagot tartalmaznak, rendszerint hatásosak. És kizárólag ott hatnak, ahol a probléma szó szerint jelentkezik: a vastagbélben.


A belek azonban gyengéd módon is lendületbe hozhatók. A tejcukor (kapható a patikákban és a drogériákban) a legfáradtabb emésztőapparátust is újra mozgásba hozza (10 g az első napokban, majd lassan emelhető 40 g-ig). Az olyan tejtermékek rendszeres fogyasztása, mint a natúr joghurt, az aludttej és az író, gondoskodik a bélflóra megfelelő bakteriális egyensúlyáról.

Egy szelet tejszínhabos torta természetesen nem tiltott. Az édeset azonban csak mértékkel szabad fogyasztani, mert a túl sok nassolás könnyen kellemetlen zavarokat válthat ki.
Táplálkozásunk ballasztanyagokban is szegény. A müzlibe kever vagy a túróra szórt búzakorpa és lenmag igen ízletesek és megbízhatóan serkentik a béltevékenységet. Aki pedig az édesebbet szereti, az a következő tippnek örülhetnek. Az aszalt szilva és a sárgabarack vagy a füge jól bevált élelmiszerek az obstipáció elleni harcban. A legjobb hatást akkor célozzák meg a gyümölcsöcskék, ha este beáztatják és reggel fogyasztják őket.

Némi mozgás természetesen szintén nem árthat. Egy kiadós séta, úszás vagy kerékpározás egyaránt lendületbe hozzák a beleket.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi