Hogyan Hatnak az Altatók?

Az előfordult már, hogy egy éjszaka hiába próbáltunk elaludni, akkor jól tudjuk, hogy mennyire kedvezőtlenül hat a kialvatlanság a másnapi erőnlétünkre, teljesítőképességünkre és hangulatunkra. Ezért is élnek olyan sokan altatóval.

Elsötétített szobában könnyebb elaludni. Szereljünk fel redőnyöket.
Az álmatlanság – amely néhány napig, hétig vagy akár évig tart – a felnőtt lakosság kb. egyharmadát érinti. Leggyakoribb oka a stressz, a depresszió, az alkohol vagy bizonyos gyógyszerek. Ilyenkor azonban nem feltétlenül az altatók jelentik a legjobb megoldást. Rövid távon ugyan segíthetnek az álmatlanság leküzdésében, de sokkal hatékonyabb, ha inkább szokásaink megváltoztatásával próbáljuk leküzdeni alvászavarunkat.

Szükségmegoldások

Altató szedése esetén az általános irányelv az legyen, hogy a gyógyszer legfeljebb néhány napig szedhető. Ha a panasz ezután is fennáll, mindenképpen orvosi segítséget kell kérni. Az elalvást és az átalvást segítő gyógyszerek széles arzenálja áll rendelkezésre. Ezeknek azonban csak kis hányada kapható recept nélkül, többségüket az orvos rendeli.

Az, hogy recept nélkül kaphatók, nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelenek, vagy hogy mindenki egyformán szedheti ezeket a szereket. Kellemetlen mellékhatásaik lehetnek, pl. szájszárazság, székrekedés, homályos látás vagy fülcsengés. Ennél is nagyobb baj, hogy gátolják a légzést szabályozó agyi ingerületátvivő anyagokat – így tehát az ilyen tabletták nem ajánlhatók a légzési nehézségekkel küszködőknek, sem azoknak, akiknél anginás szívpanaszok, zöld hályog vagy prosztatamegnagyobbodás áll fenn.

A terhes és szoptató nők kérjék orvosuk tanácsát, mielőtt altatókat szednének, a 12 év alatti gyermekek számára pedig nem ajánlott az ilyen tabletták használata.

Az idősebbek szervezete nehezen bontja le az altatókat: egyetlen tabletta hatóanyagai akár 96 órán át is a szervezetükben maradhatnak, ami azzal jár, hogy a gyógyszer bevétele utáni napon csökken a figyelmük, így könnyebben eleshetnek és csonttörést szenvedhetnek. Soha ne vegyünk be altatót, ha alkoholt fogyasztottunk vagy depresszió elleni gyógyszert szedünk: e kombinációk hatására még másnap is álmosak leszünk, ami könnyen balesethez vezethet.

A nagyágyúk




Ha az álmatlanság egy hónapig vagy még tovább tart, az orvos által felírt altató segíthet átszokni a jobb alvásra, miközben szokásaink módosításával igyekszünk maradandóvá tenni a hatást. Leggyakrabban benzodiazepontartalmú szert írnak fel, ami ugyan biztonságos, de hosszú ideig való szedése nem ajánlott, mert rá lehet szokni, és könnyen lehet, hogy egy idő után nem hat. Ha pedig abbahagyjuk a szedését, az ismét álmatlanságot idézhet elő.

Mély álom, gyógyszerek nélkül

Az alábbi módszerek segíthetnek tabletták nélkül úrrá lenni álmatlanságunkon.

Mindennap, a hétvégén is azonos időpontban keljünk fel, függetlenül attól, hogy mikor fekszünk le vagy mikor alszunk el.
Lefekvés előtt ne igyunk alkoholt, mivel az megzavarhatja álmunkat az éjszaka második felében.
Napközben minél kevesebbet szunyókáljunk.
Naponta végezzünk félórás testmozgást – legalább három órával a lefekvés ideje előtt.
Lefekvés előtt próbáljunk ellazulni: vegyünk meleg fürdőt, együnk egy keveset, párologtassunk levendulaolajat a hálószobában.
Ne idegeskedjünk, ha nem tudunk elaludni. Jobb egy-egy álmatlan éjszaka, mint az örökös aggódás.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi