Állati Futóbajnokok

Az állatok sebességét nehéz mérni, hiszen rendszerint nem egyenes vonalban repülnek, futnak vagy úsznak, a kisebbek pedig, ha jól fölgyorsulnak, szinte eltűnnek szem elől. Ezért aztán a világcsúcsoknak gyakran nehéz hitelt adni.


Miközben a vándorsólyom 240 km/óra körüli zuhanórepülésével a világ leggyorsabb állata, a sertefarkú sarlós fecske pedig akár 170 km/óra sebességgel szárnyalhat a magasban, sok más madár is figyelemre méltó teljesítményeket ér el a síkrepülés során – egy pompás fregattmadárnál például 154 km/óra sebességet mértek.

A leggyorsabb szárazföldi emlős a gepárd a maga 97 km/órájával, ám zsákmányállata, a gazella sem sokkal marad el: menekülés közben elérheti a 80 km/óra sebességet. Az észak-amerikai villásszarvú antilop 70 km/óra feletti csúcssebességét több km-en át is tudja tartani, s ezzel minden ragadozót leköröz. A Nagy-Britanniában található Stalybridge-ben egy megrémült szarvasbika 68 km/órával nyargalt végig az utcán.

A tengerekben a vitorláshal tartja a csúcsot a maga 110 km/órás rövid iramodásaival, de a kékúszójú tonhal sem sokkal marad el: 104 km/óra sebességre is képes. Az egész rovarvilág jelenlegi csúcstartójának a tudósok az ausztráliai bordás szitakötőt tartják, amelynél 98 km/órás repülési sebességet mértek.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi