Uborkaszezon Krumplival

Megunhatatlan nyári finomságaink egyike a kovászos uborka, amelynek házi receptje a családokon belül generációról generációra öröklődik. Eddig úgy tudtuk, hogy az uborka meg a fűszerek mellett a kovásszal készült kenyér is kötelező hozzávaló, hiszen az indítja erjedésnek az uborkát.


Akadnak azonban, akik kenyér helyett krumplit használnak. Nemcsak finomabbnak tartják ezt a változatot, hanem gusztusosabbnak is, hiszen a málladozó kenyér helyett egyszerűbb a krumplidarabokat eltávolítani. Ebben az esetben a burgonyában lévő keményítő indítja el az erjedést.

A 2,5 kg uborka "kovászolásához" 3-4 darab krumplira, egy csokor kaporra és sóra lesz szükség. Az uborkát alaposan megmossuk, és mindegyiken 4 bevágást ejtünk, hogy átjárhassa a folyadék. A megpucolt, félbevágott krumplikat egy 5 l-es üveg aljára tesszük, arra kerül a kapor fele, rá szép sorba állítva az uborkák, majd a tetejére a maradék kapor. Langyos, sós vízzel felöntjük, egy tálkával lefedjük, és a napra tesszük. A továbbiakban úgy kezeljük, mintha kenyérrel készítettük volna.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi