Sétálni Jó!

Köztudott, hogy a rendszeres séta, kocogás, futás kedvezően hat az immunrendszerre, és javítja a vérkeringést. Az Ulmi Egyetem pszichológusainak tanulmánya szerint ezek a mozgásformák javítják vizuális emlékezetünket, és erősítik a logikus gondolkodást is.


René Diekstra, a Leideni Egyetem pszichológia-professzora pszichikai nagytakarításnak tekinti a sétát. Azt tapasztalta, hogy sétálás itán ritkábban kerülün összeütközésbe a kornyezetünkkel. Azt is ajánlja, hogy ha nézeteltérésünk támad az élettársunkkal, a lakásból, a házból menjünk ki a szabadba. A levegőn tartózkodás kiszellőzteti az agyunkat, tehát nem kibeszéljük, hanem kisétáljuk magunkból a felhalmazódott lelki feszültséget.

A holland professzor Het geestige licham című sikerkönyvében példaként említi Sigmund Freudot, aki naponta sétált Bécs utcáin és környékén, amelyre gyakran kollégái, diákjai is elkísérték. Közben mindig szívesen válaszolt a kérdésikre, hazatérvén pedig könnyebben oldott meg bizonyos problémákat, és órákon ét vetette papíra a tudatalattival kapcsolatos gondolatait.

Egyik híres páciensével, Gustav Mahlerrel, szintén hosszú sétát tett a leideni csatornáknál, amely után a házassága válságától szenvedő osztrák zeneszerző bizakodva tekintett a jövőbe.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi