A Kukorica Jó Tulajdonságai

A kukorica tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket (a többi gabonafélékhez képes alacsonyabb minőségben), túlnyomórészt telítetlen zsírokat, vitaminokat (a sárga változat tartalmazza az A-vitamin elővitaminját, a béta-karotint, melynek antioxidáns hatása van) és sok ásványi sót (mindenekelőtt vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot).

A kukorica egy gluténmentes gabonaféle.
Vizelethajtó, székletlazító, energetizáló, epehajtó (serkenti a máj – és epeműködést), tápláló és roboráló tulajdonságokkal rendelkezik. A pajzsmirigyre gyakorolt hatása kiemelkedő, így lassítja az anyagcserét. Jól alkalmazható idegesség vagy enyhe ingerlékenység esetén. Az izmokon és a csontokon kívül erősíti a szívet és az érrendszert.

Probléma nélkül beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe (többek közt gazdag krómban, és ez az elem növeli a glukóztoleranciát), gluténmentes, így fogyaszthatják a gluténallergiában szenvedők is, illetve a kisgyermekek az elválasztás időszakában.

A teljes kiőrlésű kukoricaliszt a táplálkozáson kívül kozmetikumként is hasznosítható: készítsünk puliszkát belőle, várjuk meg, míg kihűl, majd kenjünk az arcunkra – remek hidratáló pakolás.

A mag belsejében lévő csírából E-vitaminban gazdag olajat vonnak ki, amely nyersen fogyasztva hatásos az ártalmas koleszterinnel és az érelmeszesedéssel vívott küzdelemben. Kozmetikumként ugyanez az olaj kiválóan alkalmazható a száraz bőr hidratálására.

A szemek forrázata méregtelenítő és vizelethajtó hatású, felhasználják a rossz vizeletelválasztás következményeként kialakult betegségek kezelésére és húgyhólyaggyulladásoknál. Méz hozzáadásával jótékony hatású hurutos megbetegedéseknél, megfázáskor és rekedtség esetén.

A kukorica címeréből, vagy szakállából, hajából készített főzetnek nagyon erős vizelethajtó hatása van: alkalmazzák elégtelen hólyagműködés, hólyaghurut, vesegörcs, köszvény, vesehomok, és általában a vesék egészségének megőrzése céljából.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi