14 Érdekes Tény az Álmokról

1. Az álmaid 90%-át elfelejted 
5 perccel felkelés után elfelejted az álmaid felét. 10 percen belül a 90%-át.


2. A vak emberek is álmodnak 
Azok az emberek, akik a születésük után váltak vakká, képesek álomképeket látni. Azok viszont, akik vakon születtek, nem látnak képeket, de kifejezetten élénk álmaik vannak a többi érzékszervük részvételével: hangokat hallanak, szagokat éreznek, stb.



3. Mindenki álmodik
Minden ember képes az álmodásra (kivételek ez alól a különleges pszichikai zavarban szenvedők) ha azt gondolod, te sosem álmodsz, tévedsz, mert csak elfelejted őket.



4. Álmunkban csak olyan arcokat látunk, amiket már ismerünk
Az álmainkba nem hívunk meg arcokat- az álmainkban valódi emberek valódi arcait látjuk, olyanokét, akiket már láttunk életünk során, legfeljebb nem tudunk róla, vagy nem emlékszünk rájuk. Egy élet során százezernyi arcot is láthatunk, így bőven van karakterkínálata az agyunknak, amiket hasznosítani tud az álmainkban.



5. Nem mindenki álmodik színesben 
A látó emberek 12%-a csupán fekete-fehérben álmodik. A maradék százalék pedig színesben. Az 1915 és 1950 közötti tanulmányok megállapították, hogy az álmok nagy része fekete-fehér volt, de ezek az eredmények megváltoztak az 1960-as évekre. Ma már a 25 év alattiak csupán 4.4%-a álmodik fekete-fehérben. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a változó eredmények összefüggésben lehetnek a fekete fehér film eltűnésével, és a színes televíziók, és média megjelenésével.



6. Az álmok szimbolikusak 
Ha néhány különleges tárgyról is álmodsz, az álmod akkor sem ezekről szól. Az álmok egy mélyen szimbolikus nyelvet beszélnek. Bármilyen valótlan szimbólum is jelenik meg az álmodban, az biztos, hogy csak egy szimbólum.



7. Érzelmek
A leggyakrabban tapasztalható érzelem álmaink során a szorongás. A negatív érzelmek sokkal gyakoribbak, mint a pozitívak.



8. Négy-és hét közötti álmod lehet egy éjszaka alatt 
Bárhol tudsz álmodni egy vagy két órát minden este.



9.  Az állatok is álmodnak 
Különböző, állatokon végzett vizsgálatok mindegyike azt mutatta, hogy ugyanazok az agyhullámok jelennek meg náluk, mint az embereknél. Nézz meg néha egy kutyát alvás közben. A mancsai úgy mozognak, mintha futna, és nyüszít, ha üldöz valakit álmában.



10. Testbénulás
A gyors szemmozgásos (REM) alvás normális szakasza az alvásnak, és gyors szemmozgások jellemzik. A REM alvás a felnőtt emberekre jellemzően a teljes alvásidő 20-25%-át foglalja el, és ez körülbelül 90-120 percnyi éjszakai alvást jelent.
REM alvás alatt a test megbénul egy agynak köszönhető olyan mechanizmus miatt, ami megakadályozza az olyan mozgást a fizikai test számára, ami az álomban is előfordul. Ugyanakkor lehetőség van ennek a mechanizmusnak a kiváltására a normál alvás előtt, alatt, vagy után,  mielőtt az agy felébred.



11. Részvétel az álomban
Amikor alszunk, tudatunk értelmezi a külső ingereket, amik az érzékeinket bombázzák, és az álmaink részévé teszi. Ez azt jelenti, hogy néha az álmainkban hallunk egy hangot a valóságból, és ily módon a részévé válunk. Például lehet, hogy azt álmodod, hogy egy koncerten vagy, míg a bátyád gitáron játszik, mialatt alszol.



12. A férfiak és a nők különböző módon álmodnak
A férfiak hajlamosak más férfiakkal álmodni.  A férfiak álmaiban előforduló karakterek nagyjából  70% -a egy másik férfi. Másrészt a nők álma nagyjából egyenlő arányban tartalmaz nőket és férfiakat. A férfiak esetében sokkal agresszívebb érzelmek jelennek meg a nőkéhez viszonyítva.



13. Prekognitív álmok
Számos nagyszámú lakossági részvétellel zajló felmérés eredménye utal arra, hogy az emberek 18% és 38%-a tapasztalt már legalább egy prekognitív álmot, és 70%-uk tapasztalt déja vu-t. A prekognitív álmokban hívő emberek aránya  még magasabb - 63%-tól 98%-ig terjed.



14. Ha horkolsz, képtelen vagy álmodni
Ez a tény ismétlődik az interneten keresztül, de nekem egy kicsit gyanús, hogy ez tényleg igaz, mert nem találtam olyan tudományos bizonyítékot, ami alátámasztaná.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi