Az Első Német Topmodell

Dél-Németországban egy lenyűgözően jó állapotban fennmaradt női szobrot tártak fel.

Mamutcsontból faragták, 33 grammot nyom, kora pedig 35 000-40 000 év közé esik. Ezzel a Tübingeni Egyetem kutatói által Dél-Németországban talált női szobor a legrégebbi ismert emberábrázolásnak számít. Most a nyilvánosság előtt is bemutatták.


Az Üreges Sziklai Vénusz egyes darabjait az őstörténész, Nicholas Conard munkatársai tárták fel 2008 szeptemberében, a Schwäbische Alb dél-német középhegységben.

Meglepően jó állapotban maradt fenn, csak a bal válla, illetve karja hiányzik. Az elefántcsontban apró vonalak is felismerhetők, amelyek ruházatra utalnak. Fej helyett a vállakon faragott gyűrű helyezkedik el, amiből arra következtetnek, hogy díszként hordták.

A Vénusz-ábrázolást olyan kő- és elefántcsont szerszámokkal együtt találták meg, amelyek mind az aurignacien periódus jellegzetességei. Ez az elnevezés Európa legrégebbi régészei kultúráját jelöli, amelyet a kutatók már egyértelműen az anatómiailag modern emberhez kötnek. Az aurignacien a Homo sapiens Afrikából történő bevándorlásával, 40 000 évvel ezelőtt vette kezdetét az európai kontinensen.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi