A Csókák Célpontjában

Néhány ragadozó madár az emberek pillantásait és gesztusait is képes értelmezni.

A csókák (Corvus monedula) világos írisszel rendelkeznek, ami körbeveszi a sötét pupillát, akárcsak az ember szemében.
A varjak és rokonaik számára az emberek egyszerű „haszonállatok”, akik viselkedését pontosan megfigyelik, hogy hasznot húzhassanak belőlük. A csókák (Corvus monedula) gond nélkül értelmezik felhívásként a gondozó mutatóujját, hogy abban az irányban keressék a táplálékot.
Kutatók most felfedezték, hogy a madarak pillantásokból is képesek leolvasni ezeket az üzeneteket. E képességükkel a ragadozó madarak pedig még a csimpánzokat is felülmúlják – állítják az Oxford egyetem biológusai.

A kutatók ráadásul azt is megvizsgálták tíz szelíd csóka esetében, hogy az állatok várnak-e a táplálkozással, ha egy személy az élelemforrás közelében tartózkodva figyeli őket. A madarak átlagosan 4,5 percet várakoztak, hogy egy ilyen helyzetben ismeretlen nézte az etetőedényüket. Ha azonban a személy félrenézett, vagy behunyta szemeit, a madarak jóval hamarabb láttak neki az evésnek.


Ez a különleges jelenség feltehetően a Homo sapiens és a csókák testi hasonlóságaira vezethető vissza. Más madarakkal ellentétben ugyanis ez a faj világos írisszel rendelkezik, amely körbeveszi a sötét pupillát.

Könyvében Josef Reichholf német zoológus további, szinte hihetetlen példákat is felhoz a varjúfélék rafináltságára. Münchenben például újabban lámpás kereszteződésekbe ejtenek mogyoróféléket. Zöld jelzésnél aztán diótörőként használják az autókat, pirosnál pedig begyűjtik a táplálékot.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi