Az Egészséges Szója

A szójababa igazi csodaétel: olcsó és tápanyagokban gazdag fehérjeforrás. A szójából készült ételek Ázsiában a legalapvetőbb táplálékok közé tartoznak, s részben ez az oka annak, hogy ezekben országokban jóval ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák. A szója feltehetően még a csontritkulástól is megvéd.


A szívbarát rákharcos

A szója olyan fehérjéket és az ösztrogénhez hasonló izoflavonokat tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívnek, és fokozzák a rákkal szembeni ellenálló képességet. Egy 1995-ös elemzés készítői 38 kutatása eredményeit foglalták össze, s megállapították, hogy ha magas vérnyomású személyek étrendjét szójával egészítették ki, 13%-kal csökkent a „rossz” LDL-koleszterin-szintjük, míg a „jó” HDL-koleszterin szintje nem változott.

Napi 25 g szójafehérje elfogyasztása átlagosan 9%-kal csökkentette a koleszterinszintet. Noha az egészséges vagy határesetnek számító koleszterinszintű személyeknél nem találtak ugyanilyen mértékű csökkenést, náluk egyéb, az egészséget kedvezően befolyásoló hatások voltak észlelhetők azután, hogy az érelmeszesedést elősegítő állati fehérjéket szójafehérjékre cserélték.

A szója a fehérjék mellet növényi ösztrogéneket (izoflavonokat) is tartalmaz. Az izoflavonok az emberi ösztrogénhez hasonlóan gátolják a csontok anyagának leépülését, és ezzel segíthetnek a csontritkulás megelőzésében. A rákos daganatok ellen is hatásosak lehetnek: a szója fő izoflavonja, a genisztin gátolja azon fehérjék működését, amelyek a rákos sejteket védik az immunrendszertől, így a szervezet könnyebben elbánhat a kórosan elváltozott sejtekkel.

Mennyi az elég?

A tofu különböző keménységű változatokban
kapható; egyes fajtái jól piríthatók, másokból
túrótúró készíthető. Noha tofuban lévő zsírok
java része telítetlen zsírsav, tehát nem árt a szív-
nek, fogyókúra esetén feltétlenül vegyük figyelembe
 a tofuval bevitt zsírmennyiséget.
Ahhoz, hogy ez az alacsony zsírtartalmú, koleszterinmentes fehérjeforrás kifejthesse egészségjavító hatását, hetente 3-7 adaggal kell fogyasztanunk belőle. A magas koleszterinszint csökkentéséhez naponta kb. fél csésze szójatejre vagy 28 g szójafehérjére van szükségünk.

A szójafehérje-kivonatok vízelvonással készülnek. A hús- és sajtpótlók gyártása során alkalmazott alkoholos vízelvonás a hasznos izoflavonokat is eltávolítja. Olvassuk el a termék címkéjét: ha az áll rajta, hogy „szójafehérje-koncentrátum”, akkor alkoholos vízelvonással készült, vagyis a fehérjék benne vannak, de a növényi ösztrogének nem.

A szója könnyen felhasználható a főzéshez. A spagettiszószhoz darált marhahús helyett adjunk szójafehérje-granulátumot. A tofu wokban pirítva kimondottan ízletes, és jól helyettesíti a krémsajtokat. A miszo (erjesztett szójababból készült krém) levesalapként használható. A tempeh (erjesztett szójababból készült pogácsa) a hamburger húspogácsájához hasonlóan grillezhető; a reggeli gabonapelyhet szójatejjel is fogyaszthatjuk, a krémmártások pedig szójaporral sűríthetők be.


Ösztrogén helyett?

A szója egyes tápanyagai az ösztrogén nevű hormon hatását imitálják, s enyhíthetik  a klimax kellemetlen  tüneteit, pl.  a verejtékezést és a hőhullámokat. Ma már komolyan vizsgálják, nem lenne-e alkalmas a szója az ösztrogénes hormonpótló kezelés kiváltására, mivel hatóanyaga a valódi ösztrogénnel szemben nem növeli az emlőrák kockázatát.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi